Ταξινόμηση οξειδίων
Τα οξείδια, ανάλογα με τη χημική τους συμπεριφορά, μπορούν να διακριθούν σε όξινα οξείδια, βασικά και επαμφοτερίζοντα οξείδια.
1. Όξινα οξείδια (ανυδρίτες οξέων)
Τα όξινα οξείδια είναι κατά το πλείστον οξείδια αμετάλλων. Προκύπτουν (θεωρητικά) απ’ τα αντίστοιχα οξυγονούχα οξέα με αφαίρεση, με τη μορφή νερού, όλων των ατόμων υδρογόνου που περιέχουν.
Έτσι, για να βρούμε τον ανυδρίτη του θειικού οξέος (H2SO4) αφαιρούμε ένα μόριο Η2Ο από ένα μόριο H2SO4, οπότε, προκύπτει SO3.
Δηλαδή, H2SO4 - H2O → SO3
Ομοίως, για να βρούμε τον ανυδρίτη του ΗΝΟ3, αφαιρούμε από δύο μόρια ΗΝΟ3 ένα μόριο νερού, οπότε προκύπτει Ν2O5.
Δηλαδή, 2ΗΝΟ3 - Η2Ο → Ν2O5
Ένας άλλος τρόπος καθορισμού του ανυδρίτη ενός οξέος είναι ο ακόλουθος:
Έστω για παράδειγμα ότι θέλουμε να βρούμε τον ανυδρίτη του Η3ΡΟ4. Κατ’ αρχάς βρίσκουμε τον αριθμό οξείδωσης του Ρ στο οξύ:
3(+1) + x +4(-2) = 0 ή x = +5.
Τον ίδιο αριθμό οξείδωσης θα έχει ο Ρ και στο οξείδιό του. Συνεπώς, το οξείδιο θα έχει τον μοριακό τύπο: Ρ2O5.
2. Βασικά οξείδια (ανυδρίτες βάσεων)
Τα οξείδια αυτά είναι συνήθως οξείδια μετάλλων και παραδείγματα τέτοιων οξειδίων είναι το Na2O, το CaO, το Fe2O3.
Τα βασικά οξείδια προκύπτουν (θεωρητικά) από τις αντίστοιχες βάσεις με αφαίρεση, με τη μορφή νερού όλων των ατόμων υδρογόνου που περιέχουν.
Με τη λογική αυτή βρίσκουμε τους ανυδρίτες των βάσεων Ca(OH)2, NaOH και Fe(OH)3 :
Ca(OH)2 - H2O → CaO
2NaOH - H2O → Na2O
Fe(OH)3 - 3H2O → Fe2O3
Ένας πιο εύκολος τρόπος για τον καθορισμό του ανυδρίτη μιας βάσης στηρίζεται στην παρατήρηση, ότι τόσο ο ανυδρίτης όσο και η βάση περιέχουν το μέταλλο με τον ίδιο αριθμό οξείδωσης. Κατόπιν τούτου, ο ανυδρίτης του Mg(OH)2 είναι το MgO, αφού το Mg και στις δύο ενώσεις έχει αριθμό οξείδωσης +2.
3. Επαμφοτερίζοντα
Επαμφοτερίζον είναι το οξείδιο εκείνο που άλλοτε συμπεριφέρεται ως οξύ και άλλοτε ως βάση. Αυτή του η συμπεριφορά καθορίζεται από τη φύση της ουσίας με την οποία αντιδρά. Έτσι, το Al2O3 κατά την αντίδραση με ένα οξύ συμπεριφέρεται ως βάση, Al(OH)3, ενώ κατά την αντίδρασή του με μία βάση, συμπεριφέρεται ως οξύ, H3AlO3, (αργιλικό οξύ).
|