Σύμφωνα με τη στοιχειομετρία της παραπάνω χημικής εξίσωσης, αν σε χρονικό διάστημα Δt αντιδράσουν χ mol HI σχηματίζονται χ/2 mol H2 και χ/2 mol I2. Έτσι, εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι: υHI = 2 υH2 = 2 υI2
Δηλαδή ο ρυθμός μεταβολής της συγκέντρωσης του ΗΙ είναι διπλάσιος του αντίστοιχου του Η2 και Ι2.
Γενικά ορίζεται ταχύτητα υ μιας χημικής αντίδρασης της μορφής αΑ + βΒ → γΓ + δΔ :
Έτσι, η ταχύτητα της αντίδρασης 2ΗΙ(g) → H2(g) + I2(g) είναι:
Να σημειωθεί ότι η ταχύτητα της αντίδρασης δεν είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της. Στην αρχή (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) η ταχύτητα είναι η μέγιστη. Ελαττώνεται, όμως, με την πάροδο του χρόνου, καθώς μειώνεται η συγκέντρωσης των αντιδρώντων, ώσπου στο τέλος να μηδενιστεί. Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι οι μετρήσεις μεταβολών συγκεντρώσεων αντιδρώντων ή προϊόντων σε κάποιο χρονικό διάστημα , Δt, αφορούν τον προσδιορισμό της μέσης ταχύτητας της αντίδρασης για το χρονικό αυτό διάστημα.
Στιγμιαία ταχύτητα χημικής αντίδρασης, που έχει τη γενική μορφή αΑ + βΒ → γΓ + δΔ ,
ορίζεται ως:
όπου dc είναι μια απειροελάχιστη μεταβολή της συγκέντρωσης c, κατά την απειροελάχιστη μεταβολή dt του χρόνου στη χρονική στιγμή t. Η καμπύλη αντίδρασης μας δείχνει πως μεταβάλλεται η συγκέντρωση ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα με το χρόνο. Με βάση την καμπύλη αντίδρασης, που προκύπτει πειραματικά, μπορούμε να υπολογίσουμε τη στιγμιαία ταχύτητα της αντίδρασης κάποια χρονική στιγμή t1, ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται στο παρακάτω σχήμα:
|