Χημεία (Γ Λυκείου Θετικών Σπουδών) - Βιβλίο Μαθητή
1.3 Ηλεκτροχημεία Αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος Ηλεκτρόλυση - Μηχανισμός - Εφαρμογές 2.1 Μεταβολή ενέργειας κατά τις χημικές μεταβολές, Ενδόθερμες - εξώθερμες αντιδράσεις, Θερμότητα αντίδρασης - ενθαλπία Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

(1.4) Νόμος ηλεκτρόλυσης

Νόμοι Faraday -Υπολογισμοί

Η πειραματική μελέτη του φαινομένου της ηλεκτρόλυσης οδήγησε τον Faraday (1833) στο προσδιορισμό σχέσεων μεταξύ των μαζών που ελευθερώνονται (προϊόντα ηλεκτρόλυσης) και της ποσότητας ηλεκτρισμού που διέρχεται από τον ηλεκτρολυτικό αγωγό. Οι ποσοτικές αυτές σχέσεις περιγράφονται από τους ακόλουθους δύο νόμους:
Πρώτος νόμος. Η μάζα της ουσίας που αποτίθεται σε κάθε ηλεκτρόδιο είναι ανάλογη της ποσότητας του ηλεκτρισμού (ηλεκτρικού φορτίου) που διέρχεται από τον ηλεκτρολυτικό αγωγό.
Δεύτερος νόμος. Οι μάζες των διαφορετικών ιόντων που αποτίθενται στα ηλεκτρόδια κατά τη δίοδο της ίδιας ποσότητας ηλεκτρισμού (ηλεκτρικού φορτίου) είναι χημικά ισοδύναμες, είναι δηλαδή ανάλογες προς τα γραμμοϊσοδύναμα (g-eq) αυτών.
Ένα γραμμοϊσοδύναμο (g-eq) ιόντος ισούται με το πηλίκο του mol αυτού δια του αριθμού των στοιχειωδών φορτίων αυτού. Δηλαδή, για ένα ιόν της μορφής Μn+ έχουμε : 1 g-eq =1mol/n
Σήμερα για τον υπολογισμό των ποσοτήτων των ουσιών που ελευθερώνονται στην κάθοδο και στην άνοδο δε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τους νόμους του Faraday. Εξ΄ άλλου τα τελευταία χρόνια οι εκφράσεις γραμμοϊσοδύναμο (g-eq) τείνουν να εξαλειφθούν από τη διεθνή βιβλιογραφία.
Ο υπολογισμός των ηλεκτρολυόμενων μαζών μπορεί εύκολα να γίνει με βάση τη στοιχειομετρία των οξειδοαναγωγικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα κατά την ηλεκτρόλυση.
Για τους υπολογισμούς αυτούς θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι,
  • ΝΑ (6,02 1023) ηλεκτρόνια έχουν φορτίο 96 500 C. Η ποσότητα αυτή του φορτίου ονομάζεται σταθερά Faraday και συμβολίζεται, F.
F = NA e = 6,02 1023 mol-1. 1,062 10-19 C = 96 500 C mol-1

Για παράδειγμα κατά την ηλεκτρόλυση τήγματος NaCl λαμβάνουν χώρα οι αντιδράσεις:
Κάθοδος: 2Na+ + 2e- → 2Na
Άνοδος: 2Cl- - 2e- → Cl2
Απ’ αυτές προκύπτει ότι:
Κατά τη δίοδο 2 mol e- ελευθερώνονται 2 mol NΑ και 1 mol Cl2. ή 2 · 96 500 C ελευθερώνουν 2 mol NΑ και 1 mol Cl2.

Παράδειγμα 1.5

Κατά την ηλεκτρόλυση διαλύματος H2SO4 εκλύονται στην άνοδο 32 g O2. Ποιο είναι το φορτίο που πέρασε μέσα από το διάλυμα;

ΛΥΣΗ
Άνοδος: 2OH- - 2e- → H2O + ½O2

Εικόνα

x = 4 · 96 500 C

Εφαρμογή

Κατά την ηλεκτρόλυση διαλύματος NaOH εκλύονται στην άνοδο 8 g O2. Ποιο είναι το φορτίο που πέρασε από το διάλυμα;

(1 F)


Παράδειγμα 1.6

Κατά την ηλεκτρόλυση διαλύματος CuSO4 χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια Cu που ζυγίζουν 20 g το καθένα, ενώ από τον ηλεκτρολύτη πέρασε φορτίο 9 650 C. Ποια είναι η μάζα των ηλεκτροδίων μετά την ηλεκτρόλυση;

ΛΥΣΗ
Κάθοδος: Cu2+ + 2e- → Cu
Άνοδος: Cu – 2e- → Cu2+
Με φορτίο 2 ΝΑ e- αποτίθεται 1 mol Cu και διαλύεται 1 mol Cu2+
Εικόνα
x = 3,2 g και y = 3,2 g
Άρα μετά την ηλεκτρόλυση έχουμε:
mκαθόδου = (30+3,2) g = 23,2 g
mανόδου = (20-3,2) g = 16,8 g


Εφαρμογή

Κατά την ηλεκτρόλυση διαλύματος CuSO4 χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια Cu, που ζυγίζουν 30 g το καθένα, ενώ από τον ηλεκτρολυτικό αγωγό πέρασε φορτίο 19 300 C. Ποια είναι η διαφορά μάζας ανάμεσα στα δύο ηλεκτρόδια μετά την ηλεκτρόλυση;

Γνωρίζεις ότι...

Τεχνητή φωτοσύνθεση

Το πρόβλημα των καυσίμων εξακολουθεί και είναι οξύ. Το πετρέλαιο, το κάρβουνο και το φυσικό αέριο αρχίζουν να λιγοστεύουν και είναι ήδη ακριβά. Επιπλέον επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον. Το ιδανικό θα είναι ένα καύσιμο που «ποτέ δεν θα τελειώνει» και κατά την χρήση του δεν θα μολύνει την ατμόσφαιρα. Ένα τέτοιο καύσιμο είναι το υδρογόνο. Από πρώτη όψη αυτό μπορεί να παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού. Όμως, η απαιτούμενη για την ηλεκτρόλυση ενέργεια είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα παίρνουμε από την καύση του Η2.
Η φύση όμως μας έχει προμηθεύσει το «εργοστάσιο» για την παραγωγή του Η2. Το χημικό αυτό εργοστάσιο υπάρχει ακόμα και σε κάθε αυλή των σπιτιών. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα πράσινα φύλλα των φυτών και η διαδικασία είναι η πιο ζωογόνα οξειδοαναγωγική αντίδραση, η φωτοσύνθεση. Με αυτήν παράγονται γλυκόζη , κυτταρίνη και άμυλο , αποθηκεύοντας την ηλιακή ενέργεια σαν μελλοντικό καύσιμο, το ξύλο.
Αυτή την λογική προσπαθούν οι επιστήμονες να την υλοποιήσουν και να παράγουν Η2 από ηλεκτρόλυση νερού με μόνη πηγή ενέργειας το ηλιακό φως.. Αυτό το προσπαθούν με τα λεγόμενα φωτοηλεκτροχημικά στοιχεία τα οποία είναι ηλεκτρολυτικά στοιχεία τα οποία πραγματοποιούν την αντίδραση Η2Ο → Η2 + 1/8 Ο2 χρησιμοποιώντας το ηλιακό φως. Προσέξτε, αυτά διαφέρουν από τα φωτοβολταϊκά στοιχεία τα οποία μετατρέπουν το ηλιακό φως απευθείας σε ροή ηλεκτρονίων (ρεύμα.). Αυτά όπως είπαμε παράγουν Η2 το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο.
Οι συσκευές αυτές σαν άνοδο χρησιμοποιούν ημιαγωγούς και σαν κάθοδο αδρανή μέταλλα, όπως π.χ. λευκόχρυσο. Η απόδοση των φωτοηλεκτροχημικών στοιχείων φτάνει το 10%, ενώ εκείνη της φωτοσύνθεσης μόλις το 3%. Η απόδοση αυτή μπορεί να αυξηθεί με τη χρήση ορισμένων χρωστικών οι οποίες απορροφούν έντονα την ηλιακή ακτινοβολία. Για ακόμα μια φορά η επιστήμη αντιγράφει την φύση, διότι μην ξεχνάτε ότι στα πράσινα φύλλα υπάρχει η χλωροφύλλη η οποία απορροφά το κόκκινο και το μπλε από τα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός.

Εικόνα

Φωτοηλεκτροχημικό στοιχείο

Ανακεφαλαίωση
1. Αριθμός οξείδωσης (Α.Ο.) ενός ιόντος σε μια ιοντική ένωση είναι το φορτίο του ιόντος. Αριθμός οξείδωσης ενός ατόμου σε μια ομοιοπολική ένωση, ονομάζεται το φαινομενικό φορτίο που θα αποκτήσει το άτομο αν τα ζεύγη ηλεκτρονίων δοθούν σ’ εκείνο το άτομο που τα έλκει περισσότερο.
2. Σήμερα πλέον οξείδωση ονομάζεται η αύξηση του Α.Ο. και αναγωγή η ελάττωση του Α.Ο.
3. Οι αντιδράσεις διακρίνονται σε αντιδράσεις οξειδοαναγωγικές και μη οξειδοαναγωγικές ή μεταθετικές.
4. Οξειδωτικά σώματα, ονομάζονται τα σώματα (στοιχεία ή ενώσεις) που προκαλούν οξείδωση, γιατί περιέχουν άτομα που μπορούν να αναχθούν. Αναγωγικά σώματα, ονομάζονται τα σώματα (στοιχεία ή ενώσεις) που προκαλούν αναγωγή, γιατί περιέχουν άτομα που μπορούν να οξειδωθούν.
5. Η ισοστάθμιση (εύρεση συντελεστών) των αντιδράσεων οξειδοαναγωγής στηρίζεται στην παρατήρηση ότι η συνολική αύξηση του Α.Ο.του αναγωγικού πρέπει να είναι κατ’ απόλυτη τιμή ίση με τη συνολική ελάττωση του αριθμού οξείδωσης του οξειδωτικού.
6. Ηλεκτρόλυση ονομάζεται το σύνολο των αντιδράσεων οξείδωσης και αναγωγής που λαμβάνουν χώρα, όταν σε ένα τήγμα ή διάλυμα ηλεκτρολύτη εφαρμόσουμε κατάλληλη διαφορά δυναμικού.
7. Η σειρά εκφόρτισης στην κάθοδο για τα συνήθη κατιόντα όταν βρίσκονται σε παραπλήσιες συγκεντρώσεις και με αδρανή ηλεκτρόδια είναι:
Au3+, Pt2+, Ag+, Cu2+, H+(οξύ), Pb2+, Sn2+, Ni2+, [H2O], Fe2+, Cr3+, Zn2+, Mn2+, Al3+, Mg2+, Na+, Ca2+, Ba2+, K+
H σειρά εκφόρτισης στην άνοδο για τα συνήθη ανιόντα, όταν βρίσκονται σε παραπλήσιες συγκεντρώσεις και με αδρανή ηλεκτρόδια, είναι:
S2-, OH-(βάση), I-, [H2O], Br-, Cl-, οξυγονούχα ιόντα, F-.
8. Κατά την ηλεκτρόλυση άνοδος είναι το θετικό ηλεκτρόδιο, στο οποίο λαμβάνει χώρα οξείδωση και κάθοδος είναι το αρνητικό ηλεκτρόδιο, στο οποίο λαμβάνει χώρα αναγωγή.
9. Ο υπολογισμός των ποσοτήτων που ελευθερώνονται στα δύο ηλεκτρόδια μπορεί να γίνει εύκολα με τη στοιχειομετρία. Για τους υπολογισμούς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι: 1 mol e- (NA ηλεκτρόνια) έχουν φορτίο 1 Faraday (96 500 C).
   
   
   
   
   
Λέξεις Κλειδιά
Αριθμός Οξείδωσης  
Οξείδωση  
Αναγωγή  
Οξειδοαναγωγική αντίδραση  
Μεταθετική αντίδραση  
Οξειδωτικό σώμα  
Αναγωγικό σώμα  
Ηλεκτρόλυση  
Ηλεκτρολυτικά στοιχεία  
Μεταλλικοί αγωγοί  
Ηλεκτρολυτικοί αγωγοί  
Άνοδος  
Κάθοδος  
Σειρά εκφόρτισης  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Ερωτήσεις – Ασκήσεις - Προβλήματα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Ερωτήσεις Επανάληψης
1. Tι είναι αριθμός οξείδωσης ατόμου ή ιόντος;
2. Ποιοι πρακτικοί κανόνες χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Α.Ο.;
3. Πώς ορίζεται σήμερα η οξείδωση και η αναγωγή;
4. Πώς διακρίνεται μια οξειδοαναγωγική από μια μεταθετική αντίδραση;
5. Τι ονομάζεται οξειδωτική ουσία και τι αναγωγική;
6. Τι ονομάζεται ηλεκτρόλυση;
7. Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των ηλεκτρολυτικών και μεταλλικών αγωγών;
8. Τι ονομάζεται κάθοδος κατά την ηλεκτρόλυση και τι φαινόμενο λαμβάνει χώρα σε αυτή;
9. Τι ονομάζεται άνοδος κατά την ηλεκτρόλυση και τι φαινόμενο λαμβάνει χώρα σε αυτή;
10. Ποια είναι η σειρά εκφόρτισης των κυριότερων κατιόντων όταν αυτά βρίσκονται σε παραπλήσιες συγκεντρώσεις;
11. Ποια είναι η σειρά εκφόρτισης των κυριότερων ανιόντων όταν αυτά βρίσκονται σε παραπλήσιες συγκεντρώσεις;
12. Ποιο είναι το φορτίο 1 mol ηλεκτρονίων;
   
   
Ασκήσεις - Προβλήματα
α. Ορισμοί – Αριθμός οξείδωσης – οξείδωση – αναγωγή
13. Να βρείτε τον αριθμό οξείδωσης του P στις ουσίες:
H3PO4, P4, PH3, H3PO3.
14. Να βρείτε τον αριθμό οξείδωσης του Mn στις ουσίες:
MnO2, K2MnO4 (μαγγανικό κάλιο), KMnO4 (υπερμαγγανικό κάλιο).
15. Να βρείτε τον αριθμό οξείδωσης του Cl στις ουσίες:
HCl, HClO, KClO3, Cl2, KClO4, ClO-Ca-Cl (χλώριο υποχλωριώδες ασβέστιο ή χλωράσβεστος).
16. Να συμπληρώσετε τα κενά στις ακόλουθες προτάσεις:
α. Αριθμός οξείδωσης ενός ατόμου σε μια ομοιοπολική ένωση, ονομάζεται το ……………. ………………….. που θα αποκτήσει το άτομο αν τα κοινά ζεύγη ηλεκτρονίων αποδοθούν σ’ εκείνο το άτομο που ……………….. ……………….. .
β. Οξείδωση είναι η ……………….. του Α.Ο. ενός ατόμου ή ιόντος.
γ. Οξειδωτικά σώματα ονομάζονται τα σώματα που προκαλούν …………………, γιατί περιέχουν άτομα που μπορούν να ………………… .
δ. Αναγωγικά σώματα ονομάζονται τα σώματα που προκαλούν …………………, γιατί περιέχουν άτομα που μπορούν να ………………… .
17. Σε κάθε ουσία της πρώτης στήλη να αντιστοιχίσετε τον Α.Ο. του αζώτου σ’ αυτή την ουσία που είναι γραμμένη στη δεύτερη στήλη.

1η στήλη 2η στήλη
HNO3 -2
NO2 0
HNO2 -3
NO +5
N2O +4
N2 +1
NH2OH -1
NH2NH2 +2
NH3 +3

18. Να χαρακτηρίσετε με ένα Σ κάθε σωστή από τις επόμενες προτάσεις και με ένα Λ κάθε λανθασμένη πρόταση.
α. Κάθε αποβολή ηλεκτρονίων είναι οξείδωση.
β. Σε κάθε οξείδωση παρατηρείται πραγματική αποβολή ηλεκτρονίων.
γ. Κάθε πρόσληψη ηλεκτρονίων είναι αναγωγή.
δ. Σε κάθε αναγωγή παρατηρείται πραγματική πρόσληψη ηλεκτρονίων.
ε. Οξειδωτικό σώμα είναι αυτό που οξειδώνεται.
στ. Αναγωγικό σώμα είναι αυτό που ανάγεται.
19. Για την αντίδραση 2Na + Br2 → 2NaBr ποια από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστή;
α. Το Na ανάγεται.
β. To Br2 οξειδώνεται.
γ. Το Na δρα ως αναγωγικό.
δ. Το Br2 δρα ως αναγωγικό.
20. Σε κάθε μια έκφραση της πρώτης στήλης, να αντιστοιχίσετε την αντίστοιχη έννοια της δεύτερης στήλης.
 
 
I II
αποβολή ηλεκτρονίων ανάγεται
αύξηση αριθμού οξείδωσης αναγωγή
οξειδωτικό οξείδωση
αναγωγικό οξείδωση
πρόσληψη ηλεκτρονίων οξειδώνεται
ελάττωση αριθμού οξείδωσης αναγωγή

21. Γιατί ο ορισμός «οξείδωση είναι η αύξηση του αριθμού οξείδωσης ενός ατόμου ή ιόντος» είναι γενικότερος από τον ορισμό «οξείδωση είναι η αποβολή ηλεκτρονίων»;
22. Ποια από τις επόμενες θερμικές διασπάσεις δεν είναι οξειδοαναγωγή;
α. 2HgO Εικόνα 2Hg + O2
β. 2ΚClO3Εικόνα 2KCl + 3O2
γ. CaCO3Εικόνα CaO + CO2
δ. CH4Εικόνα C + 2H2
23. Να συμπληρώσετε κάθε κενό με μια λέξη:
Στην αντίδραση:
C + O2 → CO2, ο C είναι …………….… σώμα.
Στην αντίδραση:
C + 2H2 → CH4, o C είναι …………..….... σώμα.
24. Να καθορίσετε το οξειδωτικό και το αναγωγικό σώμα σε κάθε μια από τις ακόλουθες αντιδράσεις:
P + 5HNO3 → H3PO4 + NO2 + H2O
CO + FeO → Fe + CO2
MnO2 + 4HCl → MnCl2 + Cl2 + 2H2O
3Ag + 4HNO3 → 3AgNO3 + NO + 2H2O
Cl2 + 2NaBr → 2NaCl + Br2
25. Στην αντίδραση: SO2 + 2H2S → 3S + 2H2O,
το SO2 δρα ως ………………. σώμα, γιατί το θείο ……………..... από Α.Ο.= +4 σε Α.Ο.=……. .
Στην αντίδραση: SO2 + 2HNO3 → H2SO4 + NO2,
το SO2 δρα ως ………………. σώμα, γιατί το θείο ……………..... από Α.Ο.= +4 σε Α.Ο.=……. .
26. Στην αντίδραση: H2O2 + 2HI → I2 + 2H2O,
το H2O2 δρα ως ………………. σώμα, γιατί το οξυγόνο ………..... από Α.Ο.= -1 σε Α.Ο.=……. .
Στην αντίδραση:
5H2O2 + 2KMnO4 + 3H2SO4 → 5O2 + 2MnSO4 + K2SO4 + 8H2O,
  το H2O2 δρα ως ………………. σώμα, γιατί το οξυγόνο ………..... από Α.Ο.= -1 σε Α.Ο.=……. .
27. Σε ποια από τις επόμενες αντιδράσεις το SO2 δρα ως οξειδωτικό;
α. SO2 + 2HNO3Εικόνα H2SO4 + 2NO2
β. SO2 + Cl2 + 2H2O → 2HCl + H2SO4
γ. SO2 + 2Mg → 2MgO + S
δ. 2SO2 + O2 → 2SO3
28. Σε ποια από τις επόμενες αντιδράσεις το Η2S δρα ως οξειδωτικό;
α. H2S + 2NaOH → Na2S + 2H2O
β. H2S + Cl2 → 2HCl + S
γ. 3H2S + 2HNO3Εικόνα 3S + 2NO + 4H2O
δ. H2S + Mg → MgS + H2
29. Σε βιβλίο οργανικής χημείας αναφέρονται οι ακόλουθες 3 αντιδράσεις:
α. 2CHCl3 + O2 → 2COCl2 + 2HCl
β. 2CHCl3 + 3/2O2 → 2COCl2 + Cl2 + H2O
γ. CHCl3 + 4NaOH → HCOONa + 3NaCl + 2H2O
Να σημειώσετε ποιες είναι οξειδοαναγωγικές και ποια δεν είναι.
   
β. Συμπλήρωση αντιδράσεων
30. Να συμπληρώσετε όσες από τις ακόλουθες αντιδράσεις γίνονται:
α. Mg + HCl →
β. Cu + HBr →
γ. Fe + H2SO4(αρ) →
δ. Cl2 + MgI2
ε. I2 + NaBr →
στ. Zn + CuSO4
ζ. F2 + MgCl2
η. Br2 + NaF →
θ. Cu + AgNO3
ι. Cl2 + Al2S3
31. Να βρείτε τους συντελεστές των επόμενων αντιδράσεων:
P + HNO3 + H2O Εικόνα H3PO4 + NO
Al + HNO3Εικόνα Al(NO3)3 + NO + H2O
FeO + HNO3 → Fe(NO3)3 + NO + H2O
ΜnO2 + HBr → MnBr2 + Br2 + H2O
KMnO4 + H2S + H2SO4 → MnSO4 + K2SO4 + S + H2O
K2Cr2O7 + HCl → CrCl3 + Cl2 + KCl + H2O
32. Να συμπληρώσετε τις επόμενες αντιδράσεις:
P + HNO3Εικόνα H3PO4 + …
C + H2SO4Εικόνα CO2 + …
Ag + HNO3Εικόνα
 
  KMnO4 + FeCl2 + HCl →
K2Cr2O7 + CO + H2SO4
33. Να συμπληρώσετε τις ακόλουθες αντιδράσεις:
NaBrO + NH3 → N2 + …
KClO3 + FeSO4 + H2SO4 → KCl + …
Εικόνα
Cu2O + HNO3Εικόνα Cu(NO3)2 + …
FeO + H2SO4Εικόνα Fe2(SO4)3 + …
34. Να συμπληρώσετε τις ακόλουθες αντιδράσεις:
SO2 + H2S → S + S + …
SO2 + Mg → MgO + …
SO2 + HNO3Εικόνα NO2 + …
SO2 + K2Cr2O7 + H2SO4
35. Να συμπληρώσετε τις ακόλουθες αντιδράσεις:
H2O2 + HI → I2 +
H2O2 + FeCl2 + HCl → FeCl3 +
H2O2 + KMnO4 + H2SO4 → ΜnSO4 +
36. Κατά την αντίδραση χλωρίου με πυκνό διάλυμα ΚΟΗ σχηματίζεται KCl και KClO3.
Cl2 + KOH → KCl + KClO3
Να βρείτε ποιο στοιχείο ανάγεται και ποιο οξειδώνεται στην αντίδραση αυτή και να προσπαθήσετε να τη συμπληρώσετε.
   
γ. Στοιχειομετρικά προβλήματα
37. Ποιος είναι ο όγκος του εκλυόμενου ΝΟ σε STP συνθήκες κατά την πλήρη διάλυση 21,6 g Ag σε αραιό διάλυμα νιτρικού οξέος;
38. 10 g ακάθαρτου χαλκού διαλύονται σε περίσσεια πυκνού θερμού διαλύματος H2SO4 και εκλύονται 3,36 L SO2 σε STP συνθήκες. Ποια η % περιεκτικότητα του ακάθαρτου Cu σε καθαρό; (Θεωρούμε ότι οι προσμίξεις δεν αντιδρούν με το H2SO4).
39. 20 g κράματος Cu-Zn προστίθενται σε περίσσεια διαλύματος HCl και εκλύονται 4,48 L H2 σε STP συνθήκες. Ποια η % περιεκτικότητα του κράματος σε Cu;
40. 27,95 g κράματος Cu-Ag διαλύονται πλήρως σε περίσσεια πυκνού διαλύματος H2SO4 και εκλύονται 4,48 L SO2 σε STP συνθήκες. Ποια η σύσταση του κράματος;
41. Μέταλλο Μ έχει ατομικό αριθμό 20 και είναι πιο αναγωγικό από το Η2. 8 g του Μ διαλύονται σε περίσσεια διαλύματος HCl και εκλύονται 4,48 L Η2 σε stp. Ποια είναι η σχετική ατομική μάζα του Μ;
42. Πόσος ο ελάχιστος απαιτούμενος όγκος διαλύματος KMnO4 0,1 M που χρειάζεται για την πλήρη οξείδωση 200 mL διαλύματος FeSO4 0,5 M παρουσία H2SO4;
43. 200 mL διαλύματος KMnO4 (A) χρειάζονται για να οξειδώσουν πλήρως 40 mL διαλύματος SnCl2 0,2 M παρουσία HCl. Ποια η περιεκτικότητα του (Α) σε mol L-1; (Molarity)
*44. Αν γνωρίζουμε ότι 11,9 g Sn απαιτούν για να οξειδωθούν πλήρως σε μια και μόνη χλωριούχο ένωση SnClx 400 mL διαλύματος KMnO4 0,1 M παρουσία HCl, να υπολογίσετε ποιο είναι το x;
45. Να χαρακτηρίσετε κάθε σωστή πρόταση με ένα Σ και κάθε λανθασμένη με ένα Λ και να αιτιολογήσετε τις απαντήσεις σας.
α. Στην άνοδο κατά την ηλεκτρόλυση οδεύουν τα κατιόντα.
β. Στην άνοδο κατά την ηλεκτρόλυση λαμβάνει χώρα οξείδωση.
γ. Στην κάθοδο κατά την ηλεκτρόλυση οδεύουν τα κατιόντα όπου ανάγονται.
δ. Στην κάθοδο κατά την ηλεκτρόλυση λαμβάνει χώρα οξείδωση.
46. Να συμπληρώσετε τα κενά των επόμενων προτάσεων.
α. Κατά την ηλεκτρόλυση …………….. ενέργεια μετατρέπεται σε χημική.
β. Στα γαλβανικά στοιχεία ………………. ενέργεια που ελευθερώνεται από μία …………….. αντίδραση μετατρέπεται σε ……………….. ενέργεια.
γ. Η αγωγιμότητα των μεταλλικών αγωγών οφείλεται στα …..………….. ηλεκτρόνια που υπάρχουν στο ……….……. πλέγμα.
δ. Η αγωγιμότητα των ηλεκτρολυτικών αγωγών οφείλεται στα ………………….. και συντελείται μέσω αντιδράσεων ………………….... που συντελούνται στα δύο ……………………. .
   
δ. Ασκήσεις Ηλεκτροχημείας
47. Ένα Faraday είναι:
α. Ποσότητα φορτίου ίση με 1 C.
β. Ποσότητα στοιχείου που ηλεκτρολυτικά αποτίθεται όταν περάσει φορτίο 96 500 C.
γ. Ποσότητα φορτίου 1 mol ηλεκτρονίων που είναι περίπου ίση με 96 500 C.
 
48. Σε κάθε έννοια της πρώτης στήλης να αντιστοιχίσετε μια έννοια της δεύτερης στήλης.

θετικά φορτισμένο άνοδος
αναγωγή κατιόν
αρνητικά φορτισμένο ηλεκτρική ενέργεια → χημική ενέργεια
οξείδωση κάθοδος
ηλεκτρόλυση χημική ενέργεια → ηλεκτρική ενέργεια
μπαταρία (γαλβανικό στοιχείο) ανιόν

49. Ποσότητα φορτίου όταν περάσει από διάλυμα ΑgNO3 προκαλεί απόθεση 5,4 g Ag. Ποια μάζα Cu θα αποτεθεί όταν η ίδια ποσότητα περάσει μέσα από διάλυμα CuSO4;
50. Κατά την ηλεκτρόλυση διαλύματος CuSO4 με αδρανή ηλεκτρόδια εκλύεται στην άνοδο Ο2. Όταν από το διάλυμα περάσει φορτίο 4 Faraday τότε θα ελευθερωθούν στην άνοδο:
α. 4 mol O2.
β. 1 mol O2.
γ. 2 mol O2.
δ. 0,5 mol O2.
Υπόδειξη: Προσέξτε 2ΟΗ- → Η2Ο + ½Ο2 + 2e-.
51. Ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου όταν περάσει από διάλυμα MgBr2 προκαλεί σχηματισμό 0,04 mol Br2. Πόσα mol Ο2 θα ελευθερωθούν όταν περάσει διπλάσια ποσότητα ηλεκτρικού φορτίου μέσα από διάλυμα H2SO4, οπότε στην άνοδο γίνεται η αντίδραση:2ΟΗ- - 2e- → Η2Ο + ½Ο2
*52. Kατά την ηλεκτρόλυση διαλύματος που περιέχει NaCl, ΜgBr2 και ΚΙ, ποιο στοιχείο θα σχηματιστεί κατ’ αρχή στην άνοδο; Ποιο στοιχείο θα σχηματιστεί στην κάθοδο;
53. Ηλεκτρολύεται διάλυμα AgNO3 και χρησιμοποιείται ως άνοδος Ag και ως κάθοδος μεταλλικό πιρούνι που θέλουμε να επαργυρωθεί. Αν η ένταση του ρεύματος είναι 0,01 A και η μάζα του πιρουνιού αυξήθηκε κατά 0,108 g, πόσο χρόνο διάρκεσε η επαργύρωση;
54. Αν ηλεκτρολυθεί διάλυμα που περιέχει CuSO4 και ZnSO4 για λίγο χρόνο με αδρανή ηλεκτρόδια, στα δύο ηλεκτρόδια θα ελευθερωθούν:
α. Cu και Zn.
β. Cu και H2.
γ. Cu και O2.
δ. Zn και O2.
Γενικά Προβλήματα
55. Σε ένα χημικό εργαστήριο υπάρχουν τρία δοχεία ένα κατασκευασμένο από χαλκό και δύο από αργίλιο. Στα δοχεία αυτά θέλουμε να αποθηκεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθούν τα παρακάτω διαλύματα: 1. θειϊκό σίδηρο(ΙΙ), FeSO4 2. χλωριούχο κάλιο, KCl 3. θειϊκό μαγνήσιο, MgSO4 4. νιτρικό μαγνήσιο, Mg(NO3)2 5.υδροχλωρικό οξύ, HCl. Σε ποιo είδος δοχείου πρέπει να αποθηκευτεί το κάθε διάλυμα. Να αιτιολογήσετε την απάντηση σας.
**56. α. Μεταλλικός Hg ανάγει K2Cr2O7 παρουσία HCl. Αν κατά την αντίδραση παράγεται ένωση του μονοσθενούς Hg ή του δισθενούς Hg και 10 g Hg ανάγουν πλήρως 25 mL διαλύματος K2Cr2O7 1/3 M να βρεθεί ο αριθμός οξείδωσης του Hg.
β. Αν η οξείδωση του Hg γίνει σε διαφορετικές συνθήκες, ώστε να παράγεται μίγμα ενώσεων μονοσθενούς και δισθενούς Hg και 10 g Hg οξειδώνονται πλήρως από 45 mL διαλύματος K2Cr2O7 1/3 M να βρείτε το % ποσοστό του Hg που οξειδώνεται σε Hg2+.
**57. Έλασμα σιδήρου που ζυγίζει 5 g βυθίζεται σε διάλυμα CuSO4, επιχαλκώνεται και μετά την επιχάλκωση ζυγίζει:
α. 4,9 g β. 5,075 g γ. 15 g
Ποια περίπτωση είναι σωστή και στην περίπτωση αυτή ποια είναι η μάζα του Cu που αποτέθηκε; (Στις αντιδράσεις απλής αντικατάστασης ο Fe παίρνει συνήθως το μικρότερο Α.Ο.).
**58. Καίονται πλήρως 8 g S οπότε σχηματίζεται SO2 το οποίο αντιδρά πλήρως με ίση ποσότητα υδατικού διαλύματος Cl2 απαιτείται. Το διάλυμα που προκύπτει περιέχει δύο οξέα τα οποία εξουδετερώνονται πλήρως από διάλυμα NaOH 0,5 M. Ποιος είναι ο όγκος του διαλύματος ΝaΟΗ που απαιτείται για την εξουδετέρωση;
**59. Ηλεκτρολύεται διάλυμα NaCl 5,85% w/w που ζυγίζει 2 kg επί χρόνο t =16 min και 5 s με ρεύμα έντασης I =2 A.
α. Ποιες είναι οι μάζες των αερίων που ελευθερώνονται στην άνοδο και την κάθοδο;
β. Ποια θα είναι η μάζα του διαλύματος μετά την ηλεκτρόλυση;
   
   
   
   
   
 

Δραστηριότητα

Επιμετάλλωση

Η επιμετάλλωση είναι μια από τις διαδεδομένες βιομηχανικές ή ημιβιομηχανικές τεχνικές. Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε είναι επιμεταλλωμένα είτε για προστασία από τη διάβρωση είτε για λόγους αισθητικούς. Στην περιοχή αυτή της εφαρμοσμένης χημείας χρησιμοποιούνται όροι και εκφράσεις πιο πολύ τεχνικές παρά επιστημονικές. Εκείνο το οποίο ζητείται είναι να ερευνήσετε βιβλιογραφικά ή όπως αλλιώς θέλετε τους παρακάτω όρους. Επίσης να βρείτε στοιχεία για τον πρωτοπόρο του φαινομένου L. Galvani.
Γαλβανοπλαστική, Τενεκές , Λαμαρίνα και γαλβανισμένη λαμαρίνα, « γάνωμα» . Αν το αντικείμενο το οποίο θα επιμεταλλωθεί δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού (όπως ξύλο ή γυαλί), πώς γίνεται η επικάλυψη ;
Θα χρησιμοποιούσατε επινικελωμένο σκεύος για να μαγειρέψετε;
Γιατί τα απόβλητα μιας βιομηχανίας επιχρωμίωσης είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το περιβάλλον.

Aπαντήσεις στις ασκήσεις πολλαπλής επιλογής και σωστού λάθους
18. α. Σ, β. Λ, γ. Σ, δ. Λ, ε. Λ, στ. Λ
19. γ
22. γ
27. γ
28. δ
29. οξειδοαναγωγικές: α, β
45. α. Λ, β. Σ, γ. Σ, δ. Λ
50. β
52. Ι2, Η2
54. γ