ΚΕΦΑΛΑΙΟ6ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΧΗΜΑΤΑ Στο κεφάλαιο αυτό θα μελετήσουμε αρχικά την έννοια της εγγεγραμμένης
γωνίας και τη σχέση της με την αντίστοιχη επίκεντρη καθώς και με τη γωνία
χορδής και εφαπτομένης. Έτσι, θα μας δοθεί η δυνατότητα αναλυτικής μελέτης βασικών γεωμετρικών τόπων στον κύκλο.
|
Σχέδιο και σημειώσεις του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Leonardo da Vinci |
Ε Υ Κ Λ Ε Ι Δ Ε Ι Α Γ Ε Ω Μ Ε Τ Ρ Ι Α
|
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 6 . Ε Γ Γ Ε Γ Ρ Α Μ Μ Ε Ν Α Σ Χ Η Μ Α Τ Α
|
Ε Υ Κ Λ Ε Ι Δ Ε Ι Α Γ Ε Ω Μ Ε Τ Ρ Ι Α ΕΦΑΡΜΟΓΗ 1η
|
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 6 . Ε Γ Γ Ε Γ Ρ Α Μ Μ Ε Ν Α Σ Χ Η Μ Α Τ Α
ΕΦΑΡΜΟΓΗ 2η Θεωρούμε δύο τεμνόμενους κύκλους και φέρουμε τις εφαπτόμενές τους σε καθένα από
τα κοινά σημεία τους.
|
Ε Υ Κ Λ Ε Ι Δ Ε Ι Α Γ Ε Ω Μ Ε Τ Ρ Ι Α
ΠΡΟΒΛΗΜΑ Δίνεται ένα τμήμα ΑΒ και μία γωνία φ. Να κατασκευασθεί τόξο κύκλου που να έχει χορδή το ΑΒ και να δέχεται γωνία φ. • Έστω φ
Σύνθεση Θεωρούμε το δοσμένο τμήμα ΑΒ και φέρουμε ημιευθεία Bx έτσι, ώστε ΑΒx = φ. Στη συνέχεια φέρουμε ευθεία ζ κάθετη της Bx στο Β, που τέμνει τη μεσοκάθετο ε του ΑΒ στο Ο. Γράφουμε τον κύκλο (Ο,ΟΑ) και το τόξο ΑΤΒ (σχ.11) (χωρίς τα άκρα του) είναι το ζητούμενο.
|
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 6 . Ε Γ Γ Ε Γ Ρ Α Μ Μ Ε Ν Α Σ Χ Η Μ Α Τ Α
|
Ε Υ Κ Λ Ε Ι Δ Ε Ι Α Γ Ε Ω Μ Ε Τ Ρ Ι Α
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ
|
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 6 . Ε Γ Γ Ε Γ Ρ Α Μ Μ Ε Ν Α Σ Χ Η Μ Α Τ Α
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 Να κατασκευασθεί τρίγωνο ΑΒΓ που έχει ΒΓ=α, ύψος ΑΔ=υ και γωνία A = ω, όπου α, υ γνωστά τμήματα και ω γνωστή γωνία.
|
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 6 . Ε Γ Γ Ε Γ Ρ Α Μ Μ Ε Ν Α Σ Χ Η Μ Α Τ Α
Στο παραπάνω πρόβλημα, για να κατασκευάσουμε το τρίγωνο ΑΒΓ, του οποίου γνωρίζουμε την πλευρά ΒΓ = α, πρέπει να προσδιορίσουμε ακόμα την κορυφή Α. Η κορυφή αυτή έχει δύο ιδιότητες: (i) βλέπει το τμήμα ΒΓ υπό γνωστή γωνία ω και (ii) απέχει από την πλευρά ΒΓ, γνωστή απόσταση υ. Επομένως το Α είναι η τομή των δύο γεωμετρικών τόπων, τόξου και ευθείας αντίστοιχα. Γενικά, όταν ένα πρόβλημα είναι ή ανάγεται στον προσδιορισμό ενός σημείου, τότε βρίσκουμε δύο γεωμετρικούς τόπους Τ1, Τ2 στους οποίους οφείλει, σύμφωνα με τα δεδομένα, να βρίσκεται το σημείο αυτό και η τομή των Τ1, Τ2 είναι το ζητούμενο σημείο. Η μέθοδος της χρησιμοποίησης των γεωμετρικώντόπων στη λύση προβλημάτων γεωμετρικών κατασκευών ανάγεται στον Πλάτωνα. |
Ε Υ Κ Λ Ε Ι Δ Ε Ι Α Γ Ε Ω Μ Ε Τ Ρ Ι Α ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2 Να κατασκευασθεί ορθογώνιο τρίγωνο ΑΒΓ του οποίου δίνονται η υποτείνουσα ΒΓ=α και μία κάθετη πλευρά του ΑΒ = γ, όπου α και γ γνωστά τμήματα.
Σύνθεση. Κατασκευάζουμε τους δύο κύκλους (σχ.28) οι οποίοι τέμνονται στα A και Α'. Σχηματίζονται δύο ίσα τρίγωνα ΑΒΓ και Α'ΒΓ που είναι λύσεις του προβλήματος σε διαφορετικές θέσεις. Απόδειξη. Το τρίγωνο που κατασκευάσαμε έχει A = 1∟, επειδή βαίνει σε ημικύκλιο, και
ΑΒ = γ ως ακτίνα του κύκλου (Β,γ). ΠΡΟΒΛΗΜΑ 3 Δίνεται κύκλος (Ο,R) και σημείο Σ εκτός αυτού. Να κατασκευασθεί εφαπτομένη του κύκλου η οποία να διέρχεται από το Σ.
Σύνθεση. Με διάμετρο ΟΣ γράφουμε κύκλο (Κ), ο οποίος τέμνει τον (O,R) στα σημεία Α και Α'. Φέρουμε τις ευθείες ΣΑ και ΣΑ' οι οποίες είναι οι ζητούμενες εφαπτόμενες. Απόδειξη. Είναι ΟAΣ = ΟA'Σ = 1∟, ως εγγεγραμμένες στον κύκλο (Κ) οι οποίες βαίνουν σε ημικύκλια. Άρα οι ακτίνες ΟΑ και ΟΑ' είναι κάθετες αντίστοιχα στις ΣΑ και ΣΑ' και επομένως οι ΣΑ και ΣΑ' είναι εφαπτόμενες του κύκλου (O,R). Διερεύνηση. Το πρόβλημα έχει πάντοτε δύο λύσεις, γιατί οι κύκλοι (Κ) και (O,R) τέμνονται αφού ο (Κ) διέρχεται από το εσωτερικό σημείο Ο και από το εξωτερικό σημείο Σ του (O,R). |
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 6 . Ε Γ Γ Ε Γ Ρ Α Μ Μ Ε Ν Α Σ Χ Η Μ Α Τ Α
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4 Δίνονται δύο κύκλοι (Ο1,ρ), (Ο2,R) με R>ρ και Ο1Ο2>R - ρ. Να κατασκευάσετε τις κοινές εξωτερικές εφαπτόμενές τους.
Σύνθεση. Με κέντρο Ο2 και ακτίνα R - ρ γράφουμε κύκλο και από το Ο1 φέρουμε τις
εφαπτόμενες του Ο1Γ και Ο1Γ' αντίστοιχα. Φέρουμε τις Ο2Γ, Ο2Γ' που τέμνουν τον κύκλο
(Ο2,R) στα Β, Β' και στη συνέχεια φέρουμε τις ακτίνες Ο1Α, Ο1Α' του κύκλου (Ο1,ρ) παράλληλες προς τις Ο2Β, Ο2Β' αντίστοιχα. Τότε οι ευθείες ΑΒ και Α'Β' είναι οι ζητούμενες
κοινές εξωτερικές εφαπτόμενες των κύκλων. |
Ε Υ Κ Λ Ε Ι Δ Ε Ι Α Γ Ε Ω Μ Ε Τ Ρ Ι Α
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Δίνονται δύο κύκλοι (Ο1,ρ) και (Ο2,R) με O1Ο2 > R + ρ. Να κατασκευάσετε τις κοινές εσωτερικές εφαπτόμενές τους. Στη συνέχεια να εξετάσετε το πλήθος των κοινών εσωτερικών και εξωτερικών εφαπτομένων δύο κύκλων ανάλογα με τις σχετικές θέσεις τους.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ
|
Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 6 . Ε Γ Γ Ε Γ Ρ Α Μ Μ Ε Ν Α Σ Χ Η Μ Α Τ Α
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
|
Ε Υ Κ Λ Ε Ι Δ Ε Ι Α Γ Ε Ω Μ Ε Τ Ρ Ι Α ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Εγγεγραμμένη γωνία i) Κάθε εγγεγραμμένη γωνία ισούται με το μισό της αντίστοιχης επίκεντρης. ii) Η γωνία χορδής και εφαπτομένης ισούται με την εγγεγραμμένη που βαίνει στο τόξο της χορδής.
Εγγεγραμμένο τετράπλευρο Ιδιότητες i) Οι απέναντι γωνίες του είναι παραπληρωματικές. ii) Κάθε πλευρά του φαίνεται από τις απέναντι κορυφές υπό ίσες γωνίες. iii) Κάθε εξωτερική του γωνία ισούται με την απέναντι εσωτερική γωνία του τετραπλεύρου.
Εγγράψιμο τετράπλευρο Κριτήρια Ένα τετράπλευρο είναι εγγράψιμο σε κύκλο, αν ισχύει μία από τις ακόλουθες προτάσεις: i) Δύο απέναντι γωνίες του είναι παραπληρωματικές. ii) Μία πλευρά του φαίνεται από τις απέναντι κορυφές υπό ίσες γωνίες. iii) Μία εξωτερική του γωνία ισούται με την απέναντι εσωτερική γωνία του τετραπλεύρου.
Περιγεγραμμένο τετράπλευρο Ιδιότητες i) Οι διχοτόμοι των γωνιών του διέρχονται από το ίδιο σημείο, το οποίο είναι το κέντρο του εγγεγραμμένου κύκλου. ii) Τα αθροίσματα των απέναντι πλευρών του είναι ίσα.
Περιγράψιμο τετράπλευρο Κριτήρια Ένα τετράπλευρο είναι περιγράψιμο αν ισχύει μία από τις ακόλουθες προτάσεις: i) Οι διχοτόμοι των γωνιών του διέρχονται από το ίδιο σημείο. ii) Τα αθροίσματα των απέναντι πλευρών του είναι ίσα.
Γεωμετρικοί τόποι και γεωμετρικές κατασκευές
|