ΖΩΝΗ 13
Πορεία θεατρικής παράστασης 2: Pόλος
Ρόλος είναι το μέρος του έργου που
παίζει ο ηθοποιός στη σκηνή. Όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον ρόλο (χαρακτήρας, συμπεριφορά, ύφος, ήθος) βρίσκονται μέσα στο κείμενο και τα επαληθεύουμε με τον αυτοσχεδιαμό. Γεια σας, παιδιά!
Θεατρικές έννοιες
Ρόλος: Είναι το πρόσωπο ενός θεατρικού έργου ή μιας ιστορίας, το οποίο υποδύεται ένας ηθοποιός – ερμηνεία ρόλου είναι η απόδοσή του από έναν ηθοποιό. Ύφος: Είναι ο μοναδικός τρόπος που επιλέγει κάθε δημιουργός να παρουσιάσει στο κοινό την εικόνα της ζωής, των ανθρώπων και των πραγμάτων. Ήθος: H ποιότητα και το επίπεδο του πολιτισμού ενός ατόμου ή συνόλου ανθρώπων(ήθη), που εκφράζεται από τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς.
|
ΖΩΝΗ 13
ΤΑΞΗ Ε'
Περιοχή μαγικού κόσμου
Δραστηριότητα 1
Μέσα από το θεατρικό κείμενο θα
γνωρίσουμε και θα χαρακτηρίσουμε
τα πρόσωπα: τον Τουρτούρι και το
Άγαλμα. Στη συνέχεια θα
συμπληρώσουμε τον πίνακα.
Ανάλυση δραματικού κειμένου - χαρακτήρες
Χρόνος: 20 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα
Το δραματικό πρόσωπο είναι η συμπεριφορά
του σε δοσμένες συνθήκες και εμπόδια.
Για να χαρακτηρίσουμε ένα πρόσωπο πρέπει να δούμε:
Δραστηριότητα 2 Ας δούμε πώς συμπεριφέρεται ο Τουρτούρι στην αρχή του έργου. Ας μας δείξει
ένας μαθητής τι κάνει, όταν γεννιέται. |
ΖΩΝΗ 13ΤΑΞΗ Ε΄
Αυτοσχεδιασμός: «Χιονάνθρωπος και Άγαλμα»
Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: 2 κάθε φορά Μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς εμπλουτίζουμε τον
ρόλο. Η τελική μορφή του στην παράσταση θα είναι η
συνάντηση του κειμένου με την ερμηνεία μας.
Kαι τώρα συζητάμε χρόνος 10'
|
ΖΩΝΗ 13
ΤΑΞΗ Στ'
Περιοχή μαγικού κόσμου Δραστηριότητα 1 Ο Πουκ είναι ένα δυνατό τελώνιο αλλά έχει και εντολή από τον βασιλιά του, τον Όμπερον να κουράσει τους δυο αντιπάλους, τον Δημήτρη και τον Λύσσανδρο, για να εξαντληθούν και να πέσουν για ύπνο. Τότε θα ρίξει το μαγικό φίλτρο της αγάπης στα κλειστά βλέφαρα του Λύσσανδρου. Πώς καταφέρνει ο Πουκ να τους παρασύρει; Τι επιδιώκει με αυτό; Γιατί;
Μελετάμε μια εικόνα του έργου
Χρόνος: 10 λεπτά Αριθμός παιδιών: όλα Σε ένα θεατρικό έργο κάθε σκηνή είναι αυτόνομη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μέρος της εξέλιξης του μύθου. Aπαραίτητα στοιχεία της είναι τα εμπόδια και η ανατροπή, τα οποία καλούνται να ξεπεράσουν οι ήρωες. Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Σαίξπηρ,
(βγαίνει ο Λύσσανδρος για ν' ακολουθήσει τη φωνή, μπαίνει ο Δημήτρης)
|
ΖΩΝΗ 1 ΤΑΞΗ Ε΄ Δραστηριότητα 2 Ας δοκιμάσει ένας μαθητής με τις "μαγικές" ικανότητές του να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός άλλου και να του υπαγορεύσει μια συγκεκριμένη δράση.
Αυτοσχεδιασμός: «Είμαι δαιμόνιο»
Στη σκηνή η επικοινωνία μπορεί να φέρει μαγικά
αποτελέσματα, δηλαδή ένα πρόσωπο να μεταβάλει τη
συμπεριφορά και τις ενέργειες κάποιου άλλου.
Αντικείμενα: μαντίλια, μπαγκέτα, κορδέλα Χρόνος: 5 λεπτά Αριθμός παιδιών: 1 κάθε φορά Δραστηριότητα 3 Διαβάζοντας τον μονόλογο του Πάτου ανακαλύπτουμε τη διάθεση του ήρωα και τη σχέση του με το όνειρο.
Ένας μονόλογος
Στον θεατρικό μονόλογο ο ρυθμός και η ένταση
υπαγορεύονται από τη διάθεση του ήρωα και τη σχέση
που έχει με τα θέματα του μονολόγου. Έτσι άλλοτε
εκφέρουμε τον μονόλογο πιο έντονα, άλλοτε πιο
γρήγορα και άλλοτε συλλαβιστά.
Χρόνος: 15 λεπτά Αριθμός παιδιών: 1 κάθε φορά |
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Oυίλιαμ Σαίξπηρ, Πράξη Δ΄- Σκηνή 1 Πάτος:(Ξυπνώντας) Όταν έρθει η σειρά μου, φώναξε με και θα ειπώ το μέρος μου. Αρχίζω όταν ακούσω τα λόγια «πολυόμορφέ μου Πύραμε». Έι, ε, μαστρο - Κυδώνη, Φυσούνη, Καζάνη, Βελόνη! Έλα, Θεέ μου! Το σκάσανε από δω και μ’ απαρατήσανε εδώ κοιμισμένον! Είδα ένα πολύ σπάνιο όνειρο. Είδα ένα όνειρο – μπορεί να χάσει κανείς το νου του για να ειπεί τι όνειρο ήτανε! Τάχα πως ήμουνα… κανείς δεν μπορεί να πει τι ήμουνα. Τάχα πως ήμουνα και τάχα πως είχα… μα είναι τρελός για δέσιμο αυτός που θα τολμήσει να ειπεί τι μου φάνηκε πως είχα. Μάτι ανθρώπου δεν τ’ άκουσε, αυτί ανθρώπου δεν το είδε, χέρι ανθρώπου δεν μπορεί να το γευτεί, γλώσσα να το νιώσει ούτε καρδιά να το συλλαβίσει τι όνειρο ήταν αυτό που είδα. Θα καταφέρω το μαστρο - Κυδώνη να γράψει γι’ αυτό τ’ όνειρο μια μπαλάντα, θα λέγεται τ’ όνειρο του Πάτου γιατί δεν έχει ούτε κορφή,ούτε πάτο.Και θα το τραγουδήσω στο τέλος της παράστασης μπροστά στο ρήγα. Απροπός για να κάνει πιο πολλή εντύπωση, θα το τραγουδήσω αφού πεθάνω.
Kαι τώρα συζητάμε χρόνος 10'
|