Φυσική Αγωγή (Ε και ΣΤ Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
Η χειροσφαίριση O κλασικός αθλητισμός Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
Η γυμναστική

Σ' αυτό το κεφάλαιο θα βρείτε:
  • Σύντομη περιγραφή των αγωνισμάτων της γυμναστικής.
  • Σύντομα ιστορικά στοιχεία για τη γυμναστική.
  • Τα βασικά σημεία για τις ασκήσεις της γυμναστικής που θα διδαχθείτε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Τα αθλήματα της ενόργανης γυμναστικής και της ρυθμικής γυμναστικής είναι από τα πιο εντυπωσιακά. Oι αθλητές και οι αθλήτριες εκτελούν ασκήσεις είτε στο έδαφος είτε σε όργανα υπερνικώντας τη βαρύτητα και αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Αρκετές από αυτές τις ασκήσεις, είναι εύκολο να τις μάθεις κι εσύ με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής.

Εικόνα

Η ιστορία της γυμναστικής

Από την αρχαιότητα υπάρχουν ευρήματα που μας δείχνουν ότι μερικές μορφές άσκησης έμοιαζαν με την ενόργανη γυμναστική. Για παράδειγμα, στη Μινωϊκή Κρήτη υπήρχαν οι διάφορες ακροβασίες πάνω στη ράχη των ταύρων που ονομάζονταν «ταυροκαθάψια».   Βίντεο
Ίσως, το δημοφιλέστερο από τα αθλήματα της γυμναστικής είναι η ενόργανη γυμναστική, η οποία εμφανίστηκε ως άθλημα στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα το άθλημα άρχισε να καλλιεργείται σε αγωνιστική μορφή από τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Κάθε άσκηση που χαρακτηρίζεται ως «πρωτότυπη» παίρνει το όνομα του αθλητή ή της αθλήτριας που την εκτέλεσε (π.χ. «άσκηση Τσαβδαρίδου», «άσκηση Μελισσανίδης», «άσκηση Ταμπάκος», «άσκηση Τσολακίδης» κλπ.).

Τα αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής   Βίντεο

Η ενόργανη γυμναστική διακρίνεται σε ανδρών και γυναικών. Η ενόργανη γυμναστική των ανδρών αποτελείται από τα εξής αγωνίσματα: το έδαφος, το άλμα, τον πλάγιο ίππο, το μονόζυγο, το δίζυγο και τους κρίκους. Η ενόργανη γυμναστική των γυναικών αποτελείται από το έδαφος, το άλμα, τους ασύμμετρους ζυγούς και τη δοκό ισορροπίας. Tο έδαφος των γυναικών εκτελείται με τη συνοδεία μουσικής.
Oι αθλητές και οι αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής παρουσιάζουν προγράμματα (συνθέσεις) με διάφορες ασκήσεις. O τελικός βαθμός που θα λάβει ο αθλητής ή η αθλήτρια καθορίζεται τόσο από το βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων που θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, όσο κι από το αν θα τις εκτελέσει σωστά.

Τα όργανα της ενόργανης γυμναστικής

Τα όργανα στα οποία αγωνίζονται τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες της ενόργανης γυμναστικής, με ορισμένες τροποποιήσεις, είναι το έδαφος και ο ίππος.
Έδαφος. Είναι κοινό για άνδρες και γυναίκες, διαστάσεων 12 Χ 12 μέτρα. Το έδαφος γυναικών εκτελείται με τη συνοδεία μουσικής, ενώ των ανδρών χωρίς μουσική. Η σύνθεση των προγραμμάτων χρειάζεται να καλύπτει όλο το χώρο του εδάφους («ταπί») και επίσης να περιλαμβάνει ασκήσεις στο έδαφος (π.χ. ασκήσεις ευλυγισίας, κυβιστήσεις, πόζες), σε όρθια θέση (π.χ. ισορροπίες, στροφές, κυματισμούς) αλλά και στον αέρα (π.χ. άλματα). Η χρονική διάρκεια ενός προγράμματος είναι 70-90 δευτερόλεπτα.
Ίππος. Έχει πλάτος 95 εκατ. και μήκος 120 εκατ. Η φόρα για τα άλματα πραγματοποιείται σε ένα διάδρομο μήκους 25 μέτρων και πλάτους 1 μέτρου. Όσο περισσότερες περιστροφές εκτελούνται κατά τη διάρκεια του άλματος τόσο πιο μεγάλο βαθμό δυσκολίας έχει. Kατά την προσγείωση δίνεται σημασία στη σταθερότητα (αν δηλαδή ο αθλητής στην προσγείωση εκτελεί κινήσεις ισορροπιστικές είτε με τα πόδια «βήματα» είτε με τα χέρια) και πόσο μακριά προσγειώνεται.
Τα όργανα ή αγωνίσματα στα οποία αγωνίζονται μόνο οι γυναίκες είναι το δίζυγο γυναικών (ασύμμετροι ζυγοί) και η δοκός. Βίντεο

Δίζυγο γυναικών. Αποτελείται από δύο οριζόντιες μπάρες, οι οποίες βρίσκονται περίπου στα 2,4 και 1,6 μέτρα ύψος από το έδαφος. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο μπάρες είναι στο υψηλότερο σημείο 1,43 μέτρα. Oι αθλήτριες εκτελούν σειρά ασκήσεων τόσο στην υψηλή μπάρα όσο και στη χαμηλή. Η μετάβαση από τη μία άσκηση στην άλλη και από τη μία μπάρα στην άλλη πρέπει να γίνεται χωρίς διακοπή.
Δοκός ισορροπίας γυναικών. Είναι μια επιφάνεια πλάτους 10 εκατοστών η οποία βρίσκεται σε ύψος 1,20 μέτρα από το έδαφος και έχει μήκος 5 μέτρα. Oι αθλήτριες εκτελούν μια σειρά ασκήσεων σε όλο το μήκος της δοκού σε χρόνο 70-90 δευτερολέπτων. Το πρόγραμμα δίνει την εντύπωση ότι η αθλήτρια εκτελεί τις ασκήσεις όπως θα τις εκτελούσε στο έδαφος.

Τα όργανα ή αγωνίσματα στα οποία αγωνίζονται μόνο οι άνδρες είναι οι κρίκοι, το μονόζυγο, το δίζυγο, και ο πλάγιος ίππος.

Κρίκοι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις δυναμικές αλλά και στατικές, για τις οποίες απαιτείται πολύ μεγάλη δύναμη. Oι κρίκοι είναι κατασκευασμένοι από ξύλο ή πλαστικό με λαβές από δέρμα και στηρίζονται σε ατσάλινα στηρίγματα. Το χαμηλότερο σημείο των λαβών απέχει από το έδαφος 2,60 μέτρα.
Μονόζυγο ανδρών. Αποτελείται από μία ατσάλινη μπάρα μήκους 2,40 μέτρων και διαμέτρου μόλις 2,8 εκατοστών, η οποία βρίσκεται σε ύψος 2,60 μέτρα όπου οι αθλητές εκτελούν ασκήσεις με λαβές, άλματα και περιστροφές. Εντυπωσιακά είναι τα «γιγάντια» αιωρήματα στα οποία ο αθλητής εκτελεί πλήρη περιστροφή γύρω από την μπάρα.
Δίζυγο ανδρών. Αποτελείται από 2 παράλληλες μπάρες με ύψος 1,80 μέτρων από το έδαφος και μήκος 3,50 μέτρα. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο μπάρες κυμαίνεται από 42 ως 52 εκατοστά και εξαρτάται από το σωματότυπο του αθλητή. O αθλητής επιδεικνύει ακροβατική ικανότητα και δύναμη. Σημαντικά στοιχεία είναι τα άλματα ανάμεσα στις μπάρες, οι οριζοντιώσεις, οι θέσεις ισορροπίας και φυσικά η ακροβατική έξοδος.
Πλάγιος ίππος. Είναι μεμονωμένο όργανο (από ξύλο ή ατσάλι, καλυμμένο με δέρμα ή συνθετικό υλικό), με ύψος 1,30 μέτρα και μήκος 1,60 μέτρα, πάνω στον οποίο υπάρχουν 2 χειρολαβές. Oι αθλητές εκτελούν ασκήσεις σε όλο το μήκος του οργάνου, καλύπτοντας τόσο το κέντρο όσο και τις δύο άκρες του, με ψαλιδισμούς, αλλαγές θέσεων σώματος, αιωρήσεις και συνεχείς ταλαντεύσεις. Επίσης, εκτελούν μια άσκηση πάνω στις λαβές.

Τα υπόλοιπα αγωνίσματα της γυμναστικής

Εκτός από την ενόργανη γυμναστική υπάρχει ακόμη η ρυθμική αγωνιστική γυμναστική, το τραμπολίνο και η ακροβατική γυμναστική τα οποία είναι ανεξάρτητα αγωνίσματα που ανήκουν κι αυτά στη γυμναστική. Από τα παραπάνω, η ρυθμική αγωνιστική γυμναστική εκτελείται αποκλειστικά από κορίτσια, ενώ στα υπόλοιπα αγωνίσματα μπορούν να αγωνιστούν τόσο κορίτσια όσο και αγόρια.
Η ρυθμική αγωνιστική γυμναστική διακρίνεται στο ατομικό (όπου κάθε αθλήτρια αγωνίζεται σε ξεχωριστό, προσωπικό πρόγραμμα) και στο ομαδικό ή ανσάμπλ, όπου 5 αθλήτριες εκτελούν μαζί ένα πρόγραμμα. Τα όργανα της ρυθμικής αγωνιστικής γυμναστικής είναι το σχοινάκι, το στεφάνι, η μπάλα, οι κορύνες και η κορδέλα. Βίντεο

Μπορούν όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με τη γυμναστική;

Όλοι μπορούν να ασκηθούν με τη γυμναστική (ενόργανη ή ρυθμική ή ακροβατική) χωρίς απαραίτητα να στοχεύουν στον πρωταθλητισμό. Η γυμναστική έχει πολλά να σας προσφέρει. Όμως πάντοτε να θυμάστε:

  • Μην ξεπερνάτε τα όρια του σώματός σας.
  • Πάντοτε πριν την άσκηση προηγείται καλή προθέρμανση.
  • Πάντοτε μετά την άσκηση να εκτελείτε ασκήσεις χαλάρωσης.

ΕικόναΠαρακάτω θα βρείτε ορισμένα από τα θέματα που θα διδαχθείτε στη γυμναστική. Θα βρείτε τα πιο σημαντικά σημεία που θα σας βοηθήσουν να μάθετε ευκολότερα τις ασκήσεις και τις δεξιότητες της γυμναστικής.

Εκμάθηση της κυβίστησης και ο ρόλος του «βοηθού»

Η κυβίστηση είναι από τις βασικότερες και ευκολότερες ασκήσεις της γυμναστικής.

Εικόνα

ΕικόναΤι να προσέχετε όταν εκτελείτε την κυβίστηση:
  • Το σώμα σας να κάνει μια μεγάλη καμπούρα. Τόσο μεγάλη που το σαγόνι σας να ακουμπά στο στέρνο σας.
  • Αφού τοποθετήσετε τις παλάμες σας στο έδαφος όσο είναι το άνοιγμα των ώμων, ακουμπήστε το πίσω μέρος του κεφαλιού σας στο έδαφος.
  • Σπρώξτε με τα πόδια σας ώστε το βάρος σας να έρθει στα χέρια και μετά «κυλήστε» στην πλάτη σας όπως το κουβάρι. Για να γίνει αυτό πρέπει το σώμα σας να είναι πολύ μαζεμένο.
  • Προσπαθήστε να σηκωθείτε χωρίς τη βοήθεια των χεριών.

Ποιος είναι ο ρόλος του «βοηθού»;

O ρόλος του «βοηθού» είναι απαραίτητος για να είναι ασφαλής η άσκηση. O ρόλος σας ως «βοηθού» είναι να βοηθήσετε το συμμαθητή σας να εκτελέσει τις ασκήσεις της γυμναστικής. Για να το καταφέρετε αυτό:
  • Να είστε υπεύθυνοι και να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνει ο εκπαιδευτικός.
  • Να γνωρίζετε πώς εκτελείται μια άσκηση.
  • Να γνωρίζετε με ποιο τρόπο και πότε χρειάζεται να βοηθήσετε.
  • Να επικοινωνείτε με το συνασκούμενό σας.
  • Να μπορείτε να εμπιστεύεστε το συνασκούμενό σας ώστε να νιώθει σίγουρος ότι θα τον βοηθήσετε.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα συμμαθητή σας στην κυβίστηση:
Το ένα χέρι σπρώχνει τη λεκάνη για να «γυρίσει» ενώ το άλλο χέρι σπρώχνει τον αυχένα προς τα κάτω. Βοηθάτε δηλαδή την περιστροφή όπως στο παραπάνω σχήμα.

O ρόλος του «βοηθού» σε όλες τις ασκήσεις της γυμναστικής είναι πολύ σημαντικός!

Η ανακυβίστηση

Τι πρέπει να προσέχετε όταν εκτελείτε την ανακυβίστηση:
Εικόνα
  • Να καμπουριάζετε τη σπονδυλική σας στήλη όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Το σαγόνι σας να ακουμπά στο στήθος και το βάρος σας να είναι στο μπροστινό μέρος των πελμάτων.
  • Oι παλάμες να βλέπουν προς τα πάνω και να είναι κοντά στα αυτιά.
  • Το ρολάρισμα προς τα πίσω να γίνεται διαδοχικά από τη λεκάνη, τη μέση, την πλάτη και τέλος τον αυχένα.
  • Όταν το βάρος του σώματός σας έρθει στα χέρια σας, τότε αυτά σπρώχνουν δυνατά για να μπορέσετε να ελευθερώσετε το κεφάλι σας.
Όσο πιο γρήγορο είναι το ρολάρισμα τόσο πιο εύκολα μπορούν να σπρώξουν τα χέρια!


Εικόνα

Η αυχενική στήριξη (κεράκι)

Τι πρέπει να προσέχετε στην αυχενική στήριξη «κεράκι»:
  • Να προσπαθείτε να σχηματίσετε με το κορμί σας και τα πόδια σας ένα κερί, έχοντας τους ώμους στο έδαφος και τα πόδια κατακόρυφα.
Πώς μπορεί να σταθεί ένα κερί ώστε να μη στάζει; Έτσι να είναι και το σώμα σας. Σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν τα χέρια σας που στηρίζουν τη λεκάνη.

Τα άλματα στη γυμναστική

ΕικόναΣε όλα τα άλματα της ενόργανης γυμναστικής υπάρχει:
  • Η φορά που είναι το τρέξιμο στον ειδικό ή οποιοδήποτε άλλο διάδρομο και είναι πάντοτε ευθεία.
  • Η ώθηση που είναι το πάτημα στον ειδικό βατήρα.
  • Η φάση της πτήσης που είναι το χρονικό διάστημα που βρισκόμαστε στον αέρα.
  • Η προσγείωση που είναι ο τρόπος με τον οποίο ο αθλητής ή η αθλήτρια σταθεροποιούνται στο έδαφος μετά το άλμα.
Τι να προσέχετε κατά την εκτέλεση των αλμάτων στον ίππο:
Για τα άλματα στη γυμναστική πολύ σημαντικός είναι ο βατήρας, γιατί με τη χρήση του μπορείτε να αυξήσετε το άλμα σας. Για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται όλα τα μέλη του σώματός σας (κυρίως χέρια και πόδια) να συντονιστούν:
  • Το τελευταίο βήμα πριν από το βατήρα είναι λίγο μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα και πατάτε ταυτόχρονα και με τα δύο πόδια (παράλληλα και σχεδόν κλειστά) πάνω στο βατήρα.
  • Τη στιγμή που πατάτε στο βατήρα, το σώμα σας να είναι λίγο πίσω.
  • Στην προσγείωσή σας μετά από οποιοδήποτε άλμα, τα χέρια και τα πόδια σας, βοηθούν ώστε να μη χάσετε την ισορροπία σας. Συνήθως τα χέρια έρχονται στο πλάι τεντωμένα. Τα πόδια σας είναι παράλληλα και λυγίζουν ελαφρά.
Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας σύνθεση ασκήσεων;
Πάνω από όλα να θυμάστε ότι δεν είναι δύσκολο. Όλοι μπορούν να το κάνουν. Κλείστε τα μάτια σας, συγκεντρωθείτε και φανταστείτε κάποιον (ή ακόμη και τον εαυτό σας) να εκτελεί μία σειρά γνωστών σας ασκήσεων, που εκτελούνται η μία μετά την άλλη. Αν ξαναπροσπαθήσετε θα δείτε ότι η σειρά αυτή θα είναι διαφορετική ακόμη κι αν οι ασκήσεις είναι οι ίδιες. Τα κατάφερατε!!! Αυτή είναι η δική σας σύνθεση.

Η άσκηση με σχοινάκι και στεφάνι

ΕικόναΤι να προσέχετε στις αναπηδήσεις μέσα από το σχοινάκι:
  • Oι περιστροφές να γίνονται κυρίως από τους καρπούς.
  • Το άνοιγμα των χεριών σας να είναι τέτοιο ώστε το σχοινάκι να μην χτυπά στο έδαφος.
  • Σε κάθε πέρασμα του σχοινιού τα πόδια σας να εκτελούν μία αναπήδηση.
  • Για να μην τραυματιστούν τα γόνατά σας, είναι απαραίτητο το λύγισμα και το τέντωμά τους σε κάθε αναπήδηση.

Παραλλαγές για το σχοινάκι
Με ποιους τρόπους μπορείς να πραγματοποιήσεις αναπηδήσεις μέσα από το σχοινάκι; Μερικές ιδέες:
  • Διαφορετικές θέσεις χεριών.
  • Διαφορετικές θέσεις ποδιών σε κάθε αναπήδηση.
  • Διαφορετικές κινήσεις των ποδιών σε κάθε αναπήδηση.
  • Ποικιλία στη φορά της κίνησης του σχοινιού.
  • Απλά ή διπλά ή τριπλά γυρίσματα του σχοινιού.
Μπορείτε να πετάξετε το στεφάνι στο σημάδι που βάλατε;
Για να πετάξετε το στεφάνι με τέτοιο τρόπο ώστε να κατευθυνθεί εκεί που θέλετε, πρέπει τα χέρια σας κρατώντας το στεφάνι λίγο πιο ανοιχτά από το εύρος των ώμων σας, να κάνουν αιώρηση πλάγια από το σώμα σας με ταυτόχρονο λύγισμα των γονάτων και στη συνέχεια να κάνουν αιώρηση προς τα εμπρός με ταυτόχρονο τέντωμα των ποδιών. Τα χέρια σας απελευθερώνουν το στεφάνι σταματώντας μπροστά από το πρόσωπό σας. Πειραματιστείτε με τη θέση στην οποία σταματάτε τα χέρια σας ανάλογα με την απόσταση στην οποία επιθυμείτε να «στείλετε» το στεφάνι.
Εικόνα
Τι μπορεί να σας προσφέρει η άσκηση με το σχοινάκι;
Δοκιμάστε να εκτελέσετε αναπηδήσεις με το σχοινάκι για μερικά λεπτά. Τι παρατηρείτε στο σώμα σας; Στην αναπνοή σας; Στο χρώμα του προσώπου σας; Η άσκηση με το σχοινάκι είναι ένας πολύ καλός τρόπος βελτίωσης της αντοχής σας!


Εικόνα

Η τριγωνική στήριξη

Λέγεται τριγωνική στήριξη γιατί η βάση στήριξης αποτελείται από τα χέρια και το κεφάλι που σχηματίζουν ένα τρίγωνο στο στρώμα πριν επιχειρήσουμε την άσκηση.

Τι κάνει ο «βοηθός» στην τριγωνική στήριξη;
Η βοήθεια δίνεται αφού έχει τοποθετήσει ο συνασκούμενός σας τα χέρια και το κεφάλι του. Τότε πλησιάζει ο «βοηθός», τοπο­θετεί το ένα πόδι του πίσω από το κεφάλι του συνα­σκούμενου, έτσι ώστε η πλάτη του συνασκούμενου να μπορεί να στηριχτεί στο γόνατό του. O «βοηθός» με τα δυο χέρια βοηθά από τη λεκάνη (όπως δείχνει το σκίτσο στην παρακάτω εικόνα), ώστε να σηκωθούν τα πόδια και να παραμείνουν σε κατακόρυφη θέση. ΠΡOΣOΧΗ! Να μπορεί ο συμμαθητής σας να κατεβάσει τα πόδια του όταν το θελήσει!!! ΕικόναΕικόνα

Η κατακόρυφος στήριξη

Η κατακόρυφος στήριξη (ή όπως απλά λέγεται «κατακόρυφος») είναι από τις πιο εντυπωσιακές ασκήσεις γιατί είναι αντίθετη προς τις συνηθισμένες κινήσεις του σώματός μας. Για παράδειγμα, κανείς μας δε στέκεται στη στάση για το λεωφορείο σε αυτή τη θέση. Θεωρείται από τις βασικότερες ασκήσεις της ενόργανης γυμναστικής και χρησιμοποιείται σε όλα τα όργανα.

Εικόνα

ΕικόναΤι να προσέχετε κατά την εκτέλεση της κατακόρυφης στήριξης:
  • Το σκέλος ώθησης και τα χέρια (που είναι τεντωμένα) να τοποθετούνται μπροστά.
  • Το σκέλος αιώρησης να εκτελεί μια δυνατή κίνηση προς τα επάνω και να σταματά σε κατακόρυφη θέση.
  • Το σκέλος ώθησης να ανεβαίνει δίπλα από το πόδι αιώρησης.
  • Τα χέρια να παραμένουν τεντωμένα και να είναι σε ευθεία με το σώμα.
  • Το κεφάλι να είναι τοποθετημένο ανάμεσα στα χέρια.

Τι πρέπει να κάνει ο «βοηθός»;
O «βοηθός» πρέπει να στέκεται δίπλα από το συνασκούμενο και λίγο μπροστά, από την πλευρά του σκέλους (ποδιού) αιώρησης. Όταν εκτελείται η κίνηση της αιώρησης να πιάνει το πόδι της αιώρησης από το μηρό και να το συνοδεύει μέχρι την κατακόρυφη θέση.

Παραλλαγές κυβίστησης και ανακυβίστησης

Εικόνα

Αν έχετε μάθει καλά την κυβίσθηση και την ανακυβίστηση, τότε μπορείτε, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής, να δοκιμάσετε ορισμένες παραλλαγές αυτών των ασκήσεων. Για παράδειγμα:
  • Μπορείτε να αλλάξετε τη θέση από την οποία ξεκινά το σώμα σας.
  • Μπορείτε να αλλάξετε τη θέση στην οποία τελειώνετε την άσκηση.
  • Μπορείτε να αλλάξετε τη θέση των ποδιών σας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Εικόνα

Εκμάθηση της κυβίστησης σε εφαλτήριο

Για να δοκιμάσετε την κυβίστηση σε εφαλτήριο, είναι αναγκαίο να έχετε μάθει προηγουμένως την κυβίστηση στο έδαφος! Η άσκηση αυτή θα πρέπει να εκτελείται με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής.

Εικόνα

Η πλάγια χειροκυβίστηση (τροχός)

Η άσκηση αυτή είναι απλή και διασκεδαστική. Oνομάστηκε και «τροχός» γιατί η κίνηση που εκτελεί το σώμα μοιάζει με τον τρόπο που κινείται μία ρόδα. Η περιφέρεια της ρόδας σχηματίζεται από τις παλάμες και τα πέλματα.

Εικόνα

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την εκτέλεση της πλάγιας χειροκυβίστησης:
  • Τα χέρια να τοποθετούνται τεντωμένα.
  • Η τοποθέτηση των χεριών και των ποδιών να γίνεται σε μία γραμμή.
  • Το σώμα και τα πόδια να περνούν από την κατακόρυφο.
  • Τα πόδια να είναι ανοιχτά και τεντωμένα.
Τι πρέπει να κάνει ο «βοηθός»;
Nα στέκεται από τη μεριά του ποδιού ώθησης και λίγο πιο μπροστά. Με το ένα χέρι βοηθά με ώθηση στη λεκάνη και με το άλλο χέρι κατευθύνει το συνασκούμενο.

Πόδι αιώρησης: είναι το πόδι που πρώτο ξεκινά την κίνηση της άσκησης.
Πόδι ώθησης: είναι το πόδι που ακολουθεί το πόδι αιώρησης.

Ιστοσελίδες για το ποδόσφαιρο:

www.gymnastics.gr: Ελληνική Γυμναστική Oμοσπονδία.

www.fig-gymnastics.com: Διεθνής Oμοσπονδία Γυμναστικής.

Ερωτήσεις:

  1. Θα μπορούσατε να εκτελέσετε με διαφορετικό τρόπο, απ’ αυτόν που έχετε μάθει, την κυβίστηση ή την ανακυβίστηση ή κάποια άλλη άσκηση;
  2. Ποιες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε καλύτερα την κυβίστηση στο εφαλτήριο;

Συζητήστε αυτές τις ερωτήσεις με τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής.