Μουσική (ΣΤ΄Δημοτικού) - Βιβλίο Μαθητή
19. ...κι άλλα μουσικά σκαλοπάτια! 21. Μεγάλες ορχήστρες σε ήχους... κλασικούς Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος
20. Ακούμε, αναλύουμε και κωδικοποιούμε τους ήχους
Εικόνα
ΕικόναΘα ασκηθούμε στην ενεργητική ακρόαση.
ΕικόναΘα παίξουμε τα διαστήματα, τις διφωνίες και τις συνηχήοεις.
ΕικόναΘα γνωρίσουμε τις διέσεις, τις υφέσεις και τον οπλισμό.
ΕικόναΘα διασκεδάσουμε ενορχηστρώνοντας ρυθμούς και μελωδίες.
ΕικόναΘα κάνουμε τις δικές μας επανεκτελέσεις.
Εικόνα

Εικόνα
Εικόνα

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την ιδιαίτερη ικανότητα να ακούμε ταυτόχρονα πολλούς ήχους και να τους ξεχωρίζουμε. Αν βρεθείς δίπλα στη θάλασσα, κλείσεις τα μάτια σου και προσπαθήσεις να συλλάβεις όλους τους ήχους που ακούς ταυτόχρονα, θα μείνεις έκπληκτος από την ποικιλία τους αλλά και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα πέρναγαν απαρατήρητοι αν δεν ήσουν συγκεντρωμένος!

Ο εγκέφαλος σου, σαν ακούραστος εργάτης, έχει την ικανότητα να καταγράφει, να διαχωρίζει και να επεξεργάζεται πολλούς ήχους μαζί. Αρκεί να του το ζητήσεις και να τον εξασκείς

Εικόνα
τακτικά! Έτσι θα μπορείς όχι μόνο να ξεχωρίζεις πόσοι διαφορετικοί ήχοι ακούστηκαν ταυτόχρονα αλλά και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των ήχων. Θα μπορείς να κωδικοποιείς και να ταξινομείς τους διάφορους ήχους που ακούς με βάση το ύψος, την ένταση, τη χροιά ή τη διάρκεια τους.
Εικόνα
Εικόνα

 

Μουσικές αποχρώσεις

H μουσική είναι μια γλώσσα ήχων και συναισθημάτων. Ωστόσο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε

Εικόνα
εύκολα με λόγια γιατί κάποιοι ηχοι που ακούγονται ταυτόχρονα είναι ευχάριστοι, δυσάρεστοι η προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα στον καθένα από μας. Ανάμεσα στο «ευχάριστο» και στο «δυσάρεστο» υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις όπως συμβαίνει με τις αποχρώσεις των χρωμάτων. Εχεις ποτέ σκεφτεί ποσες αποχρώσεις υπάρχουν από το άσπρο ως το μαύρο; Μπορείς να τις δεις, να τις αναγνωρίσεις, αλλά δύσκολα μπορείς να τις περιγράψεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γεύσεις! Το ίδιο συμβαίνει και με τα συναισθήματα! Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με τη μουσική. Αν κάποιος καθίσει στο πιάνο η το αρμόνιο και παίξει τυχαία ζευγάρια από νότες, τότε... Αλλά καλύτερα να το δοκιμάσουμε!

Ας δοκιμάσει κάποιος από εσάς να παίξει τρία τυχαία ζευγάρια απο διφωνίες, δηλαδή να πατάει συγχρόνως δύο νότες στο αρμόνιο του σχολείου. Τι παρατηρείς;

Εικόνα
Εικόνα
 

Πώς ηχεί στα αφτιά σου η κάθε διφωνία;

Εικόνα

Με βάση αυτό που αισθάνεσαι όταν τις ακούς, δώσε έναν τίτλο σε καθεμία.

Εικόνα

Ποιες σου ακούγονται «σωστές» ή «ευχάριστες» και ποιες «λανθασμένες» ή «δυσάρεστες»;

Εικόνα

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ευχάριστο η δυσάρεστο. Το πώς νιώθουμε όταν ακούμε ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο η οταν ακούμε δύο... ταπεινές νότες να ηχούν ταυτόχρονα έχει σχέση με την εξοικείωση του μυαλού μας με ένα ορισμένο μουσικό σύστημα.

Αυτο που στα αφτιά μας είναι οικείο, λογικό, φυσικό και αυτονόητο οφείλεται στο γεγονός ότι από τη γέννηση μας ακούμε με βάση αυτο το σύστημα, και οτιδήποτε άλλο μας φαίνεται τουλάχιστον... παράξενο. Σκέψου και το εξής: κάτι που στα δικά μας αφτιά ηχεί ευχάριστα για έναν Κινέζο μπορεί να ακούγεται περίεργα, γιατί απλώς έχει συνηθίσει σε διαφορετικά ακούσματα.


Ο δάσκαλος σου θα σημειώσει τώρα στον πίνακα πέντε δίφωνες συνηχήσεις και μετά θα τις παίξει στο αρμόνιο. Κάνε ένα σχόλιο για την καθεμία:

Εικόνα
Εικόνα

Εικόνα

Αν κάποιες δεν ηχούν ευχάριστα στα αφτιά σου, δοκίμασε να αλλάξεις τη μια νότα μέχρι να βρεις ένα άκουσμα που να σε ικανοποιεί. Μπορείς να κάνεις βέβαια και το αντίστροφο: να αλλάξεις τη μια νότα από τις διφωνίες που σου ηχούν ωραία για να ακούσεις τι θα συμβεί!



Διαστήματα, διέσεις, υφέσεις, οπλισμός και άλλα... τρομακτικά!

Την απόσταση ανάμεσα σε δυο διαδοχικές νότες, για παράδειγμα ανάμεσα σε δύο διαδοχικά πλήκτρα του διπλανού πιάνου, την ονομάζουμε διάστημα. Οι αποστάσεις αυτές διαφέρουν μεταξύ τους.

Εικόνα
 

 

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Παρατηρήστε στο σχήμα ότι μεταξύ κάποιων γειτονικών άσπρων πλήκτρων δεν υπάρχει μαύρο πλήκτρο που σημαίνει ότι η απόσταση αυτή είναι η μικρότερη στο συγκεκριμένο μουσικό σύστημα.

Κάθε λαός έχει επινοήσει ένα ιδιαίτερο μουσικό σύστημα στο οποίο οι αποστάσεις αυτές, δηλαδή τα διαστήματα, διαφέρουν. Έτσι λοιπόν έχουμε διαφορετικά ακούσματα και μεγάλη ποικιλία! Στο δυτικό μουσικό σύστημα, που χρησιμοποιούμε και εμείς, όταν θέλουμε να ανεβούμε τη μικρότερη απόσταση προς τα πάνω, χρησιμοποιούμε το σύμβολο # που ονομάζεται δίεση. Αν θέλουμε να πάμε προς τα κάτω χρησιμοποιούμε το σύμβολο της ύφεσης b.

Οι υφέσεις και οι διέσεις κάνουν τον κόσμο των ήχων ακόμα πιο πλούσιο και συναρπαστικό! Οι συνθέτες τις χρησιμοποιούν πολύ συχνά. Έχουν επινοήσει μάλιστα ένα «τέχνασμα» όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν κάποιες από αυτές συνέχεια σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι: στην αριστερή άκρη του πενταγράμμου βάζουν μια δίεση ή ύφεση στη θέση της νότας που θέλουν να αλλοιώσουν, πράγμα που σημαίνει ότι σε όλο το κομμάτι αυτή η νότα θα παίζεται πάντα με δίεση ή ύφεση. Για να το καταλάβεις καλύτερα, παρατήρησε προσεκτικά το απόσπασμα από το γνωστό τραγούδι Το ακορντεόν των Λοίζου και Παπαδοπουλου.


Εικόνα

Σε αυτή την παρτιτούρα ο συνθέτης θέλει να παίζουμε όλα τα φα του κομματιού λίγο πιο ψηλά, στο επόμενο μαύρο πλήκτρο του πιάνου, δηλαδή φα δίεση.

Δείτε τώρα την ίδια παρτιτούρα γραμμένη με το «τέχνασμα» που χρησιμοποιούν οι συνθέτες και ονομάζεται στη γλώσσα της μουσικής «οπλισμός».


Εικόνα

Ας δοκιμάσουμε τώρα να κάνουμε ένα παιχνίδι με μια γνωστή σκάλα. Παίξτε και τραγουδήστε το πρώτο μέτρο του παραδοσιακού τραγουδιού Κερκυραϊκός, που μάθατε στην ενότητα 18. Είναι σαν να ανεβαίνετε μια μουσική σκάλα. Αρχίζετε από τη νότα ντο και καταλήγετε στο επόμενο ντο. Ναι, καλά το καταλάβατε! Είναι η σκάλα του ντο ματζόρε.


KΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ
Εικόνα

Αν σε κάποιες... επίδοξες σοπράνο της τάξης ο συγκεκριμένος τόνος φανεί λιγάκι χαμηλός για τις φωνητικές τους δυνατότητες και λιγάκι... βαρετός και αρχίσουν οι δικαιολογίες δοκιμάστε το εξής:

Εικόνα
 

Στο παρακάτω πεντάγραμμο γράψτε τα δυο πρώτα μέτρα της μελωδίας, ξεκινώντας όμως από το μι της πρώτης γραμμής μέχρι το επόμενο μι στο τέταρτο διάστημα.

Εικόνα

Παίξτε και τραγουδήστε αυτό που γράψατε. Τι παρατηρείτε;

Εικόνα

Συγκρίνετε τις νότες και τα διαστήματα με τη σκάλα του ντο και φτιάξτε τη σκάλα του μι ώστε να ακούγεται «σωστά». Παρατηρήστε τα πλήκτρα του πιάνου. Θα σας βοηθήσει. Χρησιμοποιήστε τις διέσεις και τις υφέσεις και σίγουρα θα τα καταφέρετε.

Θα αναρωτηθείτε τώρα τι τις θέλουμε τόσες διέσεις και υφέσεις αφού, αν γράφαμε όλα τα κομμάτια στη σκάλα του ντο, δεν θα χρειαζόταν καμιά τους! Όλα θα ήταν άσπρα.

Εικόνα

Σκέφτεστε κάποιον ιδιαίτερο λόγο; Υπάρχουν πολλοί!

Εικόνα  Όταν η μουσική τραγουδηθεί, η έκταση των ήχων πρέπει να ταιριάζει με τις δυνατότητες του τραγουδιστή ή της τραγουδίστριας. Η ηχητική έκταση των ανθρώπινων φωνών είναι μικρότερη από την ηχητική έκταση των μουσικων οργάνων. Η έκταση επίσης των αντρικών φωνών διαφέρει από αυτή των γυναικείων ή των παιδικών. Έτσι το ίδιο τραγούδι ένας άντρας θα το τραγουδήσει σε διαφορετικό τόνο από μια γυναίκα.
Εικόνα   Κάποια όργανα της ορχήστρας από την κατασκευή τους δεν ηχούν στην κλίμακα του ντο και δεν μπορούν εύκολα να παίξουν σε αυτή.
Εικόνα   Πολλοί λένε ότι το ίδιο κομμάτι σε ένα συγκεκριμένο τόνο ηχεί πιο όμορφα από ό,τι σε κάποιον άλλο, παρόλο που στην ουσία παίζεται και ακούγεται ακριβώς το ίδιο.

Δοκιμάστε με το δάσκαλο σας να τραγουδήσετε το ίδιο κομμάτι σε διαφορετικούς τόνους και καταγράψτε τις παρατηρήσεις σας.


Εικόνα

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα