Θρησκευτικά Ε' Δημοτικού - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο)
ΚΕΦ. Δ':Δημιουργώντας έναν όμορφο κόσμο ΚΕΦ. ΣΤ':Επίκαιρα Επιστροφή στην αρχική σελίδα του μαθήματος

 

 

 

 

 

Κεφάλαιο Ε'
Αγώνες για έναν κόσμο
ανθρωπινότερο

 

 

5.1 Αγώνες για να προστατέψουμε το περιβάλλον (πλάση)

5.2 Αγώνες για την δικαιοσύνη

5.3 Πολλά παιδιά πεθαίνουν από πείνα κάθε μέρα

5.4 Αγώνιζόμαστε για την ειρήνη

5.1 Αγώνες για να προστατέψουμε το περιβάλλον (πλάση) Παρουσίαση
 
O Θεός, από αγάπη για τον άνθρωπο, δημιούργησε τον
όμορφο κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Δυστυχώς, ο
άνθρωπος δεν σεβάστηκε το έργο αυτό και το κατέστρεψε
σιγά σιγά. Όλοι έχουμε ευθύνη γι’ αυτό και οφείλουμε να
υπηρετούμε το έργο του, προστατεύοντας το περιβάλλον.
Α. Ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο
ένα όμορφο και φιλόξενο
περιβάλλον, ώστε να ζήσει τη
ζωή του αρμονικά με τη φύση.
Β. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες
μολύνουν και καταστρέφουν
το περιβάλλον.
Γ. Ο καθένας μας χωριστά και
όλοι μαζί, πρέπει να
προστατέψουμε το περιβάλλον,
γιατί είναι έργο του Θεού
αλλά και το σπίτι μας.

 

Eικόνα
Τα παιδιά «υιοθετούν» μια παραλία
Η απόφαση της τάξης να «υιοθετήσει» την παραλία που βρισκόταν κοντά στο σχολείο, γέμισε τα παιδιά με χαρά. Με την καθαριότητα και την προστασία της, η μικρή παραλία θα γινόταν ένα στολίδι για όλους. Φτάνοντας εκεί και πριν ξεκινήσουν τις δραστηριότητες, χωρίστηκαν σε ομάδες και συζήτησαν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ηχορύπανση, την τρύπα του όζοντος, τα πυρηνικά εργοστάσια, τις καταστροφές στα δάση και στα ποτάμια, τη διαχείριση των απορριμμάτων Λήμμα σε Wikipedia. Όλοι συμφώνησαν ότι ακόμη και το μικρό χαρτάκι που πετάμε στον δρόμο ή στο προαύλιο του σχολείου, τα ανακυκλούμενα υλικά που πετάμε στα σκουπίδια αντί στους ειδικούς κάδους, τα σκουπίδια που αφήνουμε στη θάλασσα και στο δάσος, όλα μάς δίνουν μερίδιο ευθύνης για τη μόλυνση και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Eικόνα Eικόνα
Κάθε φορά που οι δραστηριότητες των ανθρώπων διαταράσσουν την ισορροπία της φύσης, εκείνη αντιδρά με δραματικά αποτελέσματα. Ποιες νομίζετε πως είναι οι αιτίες των καταστροφών που φαίνονται στις εικόνες και ποιος βλάπτεται περισσότερο από αυτή την κατάσταση;
Eικόνα
Ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο τη γη, μα εκείνος τη μόλυνε με τις δραστηριότητές του
Ο δάσκαλος εξήγησε στα παιδιά ότι ο Θεός, με την αγάπη του, δημιούργησε τον όμορφο αυτό κόσμο για χάρη του ανθρώπου. Όλα δημιουργήθηκαν «καλά λίαν», δηλαδή πολύ καλά, ώστε να τον υπηρετούν: τα φυτά, τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα. Άλλωστε και στη Θεία Λειτουργία αυτό αναγνωρίζουμε και ομολογούμε. Όταν ο ιερέας τελεί τη Θεία Ευχαριστία, που είναι η ιερότερη στιγμή της Θείας Λειτουργίας, απευθύνει προς το Θεό την φράση: «Τα σα εκ των σων, σοι προσφέρομεν», δηλαδή, «σου προσφέρουμε τα δικά σου από τα δικά σου», εννοώντας το ψωμί (από το σιτάρι) και το κρασί (από το αμπέλι). Αυτά είναι δώρα της αγάπης του προς τον άνθρωπο, τα οποία, με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, γίνονται Σώμα και Αίμα Χριστού. Ομολογούμε έτσι την αγιότητα της φύσης και τη σημασία της για την ένωσή μας με το Θεό.
Ο άνθρωπος, όμως, δεν εκτίμησε σωστά τα δώρα του Θεού. Νόμισε ότι είναι παντοδύναμος, ότι η φύση εξαρτάται από αυτόν, ενώ με τις καταχρήσεις του (κόψιμο και κάψιμο των δασών, αδιάκοπες εξορύξεις πετρωμάτων, μετάλλων και πετρελαίου), αλλοίωσε το περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτό να γίνει πλέον αφιλόξενο. Όλα αυτά έγιναν αιτία να διαταραχθούν οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και με το Θεό, αφού απομακρύνθηκαν από το θέλημά του, που είναι η προστασία, η αγάπη και ο σεβασμός της φύσης και του περιβάλλοντος.

 

Η μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος απασχολεί όλο τον κόσμο
Σήμερα το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι τόσο οξύ που απασχολεί όλες τις χώρες του κόσμου. Μεγάλες διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για
αιολικό πάρκο
Μια εναλλακτική πηγή ενέργειας είναι η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον άνεμο (στην εικόνα φαίνεται ένα «αιολικό πάρκο»). Συζητούμε και για άλλους τρόπους εναλλακτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
το περιβάλλον που έγιναν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο (Βραζιλία) και στο Κιότο (Ιαπωνία), κατέληξαν σε συμφωνίες ότι οι πόροι της γης (νερό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), θα είναι εκμεταλλεύσιμοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον από την άντληση και τη χρήση τους.

 

Όλοι είμαστε υπεύθυνοι, όλοι πρέπει να πάρουμε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος
Η Εκκλησία μας, δείχνοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, όρισε την 1η Σεπτεμβρίου, την ημέρα έναρξης του εκκλησιαστικού έτους, ως ημέρα προστασίας της φύσης, γιορτάζοντάς την με μια ειδική ακολουθία που γράφτηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Επίσης, κάθε χρόνο, η 5η Ιουνίου γιορτάζεται από όλο τον κόσμο ως η «Παγκόσμια ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος». Όμως αυτό δε φτάνει. Κάθε μέρα, πρέπει να είναι «ημέρα του περιβάλλοντος», γιατί κάθε μέρα αναπνέουμε, τρώμε, πίνουμε και εργαζόμαστε στο περιβάλλον των πόλεων, που έχουμε καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό με τα έργα μας.
Μπορούμε, όμως, να ελαττώσουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος χωρίς να περιορίσουμε την πρόοδο και την τεχνολογική μας ανάπτυξη. Αρκεί να δεχτούμε και πάλι τη φύση ως δώρο της σοφίας του Θεού προς τον άνθρωπο, να την αγαπήσουμε και να την προστατέψουμε. Εκπαιδευτικό ΠαιχνίδιΔραστηριότηταΔραστηριότητα
Εργασία
Εργασίες  

1. Συνδέουμε την πηγή της μόλυνσης με το ή τα αποτελέσματά της.

Αυτοκίνητα-Μοτοσικλέτες  •

•  ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟY

Ραδιενεργά κατάλοιπα  •

•  ΜΟΛYΝΣΗ ΤΟY ΝΕΡΟY

Διαρροή λυμάτων στα ποτάμια  •

•  ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Καυσαέρια εργοστασίων  •

•  ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΖΩΩΝ-ΦYΤΩΝ-ψΑΡΙΩΝ

Οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων  •

•  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΙΟΤΟΠΩΝ

Τοξικά απόβλητα  •

•  ΜΟΛYΝΣΗ ΤΟY ΑΕΡΑ

Πυρκαγιές  •

•  ΗΧΟΡYΠΑΝΣΗ

Θαλάσσια ρύπανση  •

&nbsp



2. Συμπληρώνουμε την ακροστιχίδα του περιβάλλοντος.

Π - - - - - - - -

Πηγή ενέργειας κάτω από τη γη. Λέγεται και μαύρος χρυσός.

Ε - - - - - - -

Για την παραγωγή της καταναλώνουμε τους πόρους της γης.

Ρ - - - - - - - - - - -

Επικίνδυνο κατάλοιπο των δραστηριοτήτων του ανθρώπου.

Ι - - - - - -

Την 5η μέρα του γιορτάζει το περιβάλλον.

Β - - - - -

Φιλοξενεί κι αυτός δεκάδες είδη ζώων, φυτών κι εντόμων.

Α - - - - - - - - -

Μολύνουν την ατμόσφαιρα με τα κατάλοιπα της καύσης τους.

Λ - - - - -

Λέγονται αλλιώς τα βρώμικα νερά.

Λ - - - - -

Είναι κι αυτές βιότοποι.

Ο - - -

Χωρίς αυτό μένουμε απροστάτευτοι από τον ήλιο.

Ν - - -

Το πολυτιμότερο αγαθό μετά τον αέρα.


3. Κατά τη γνώμη σας, ο άνθρωπος εφάρμοσε με τον σωστό τρόπο την εντολή του Θεού για κυριαρχία πάνω στον φυτικό και ζωικό πλούτο της γης; (Συμβουλευόμαστε και το παράθεμα 1).

Παραθέματα  
  • …Και ευλόγησε αυτούς (τον Αδάμ και την Εύα), ο Θεός λέγοντας: αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής και άρχετε των ιχθύων της θαλάσσης και των πετεινών του ουρανού και πάντων των κτηνών και πάσης της γης και πάντων των ερπετών των ερπόντων επί της γης».
    (Γένεση 1,28)
  • K Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης” απονέμει ένα είδος τιμητικής διάκρισης (μια γαλάζια σημαία) σε ακτές της Ευρώπης, που έχουν πολύ καλή ποιότητα νερών και παρέχουν ασφάλεια στους λουόμενους. Η Ελλάδα συμμετέχει από την αρχή στο πρόγραμμα αυτό και διεκδικεί κάθε χρόνο μια από τις πρώτες θέσεις.
    (http://www.minenv.gr/1/g100.html)
5.2 Αγώνες για τη δικαιοσύνη Παρουσίαση
Την αληθινή δικαιοσύνη τη συναντούμε
στο πρόσωπο του Χριστού. Όσο
μιμούμαστε τη ζωή του, μαθαίνουμε
κι εμείς να είμαστε δίκαιοι.
Α. Γύρω μας παρατηρούμε
ότι υπάρχει αδικία.
Β. Χρέος όλων μας είναι ο αγώνας
ενάντια σ’ αυτή την αδικία.
Γ. Ο αγώνας αυτός πετυχαίνει
μόνο όταν αγαπάμε τον διπλανό
μας και θυσιαζόμαστε γι’ αυτόν.

 

Eικόνα
Γύρω μας συμβαίνουν άδικες πράξεις
Σήμερα η Ζωή είναι πολύ λυπημένη. Αυτή που ξεσήκωνε με τα γέλια και τις φωνές της την τάξη, τώρα είναι σοβαρή και αμίλητη. Κάθεται στο θρανίο της, αλλά το βλέμμα της ταξιδεύει αλλού. Ο δάσκαλος την κοιτάζει κι αυτός λυπημένος. Πώς να εξηγήσει, όμως, στα παιδιά ότι η αγαπημένη τους συμμαθήτρια είναι στεναχωρημένη, διότι χθες ο πατέρας της, μετά από τόσα χρόνια εργασίας, απολύθηκε ξαφνικά από τη δουλειά του και πλέον είναι άνεργος; Πώς να τους δώσει να καταλάβουν ότι η αδικία υπάρχει, όπως υπήρχε πάντοτε στον κόσμο, αλλά δεν είναι παντοδύναμη;

 

Δραστηριότητα
Σπαθί και ζυγαριά: Η Δικαιοσύνη ζυγίζει την αλήθεια και αγωνίζεται για να λάμψει.
Σπαθί και ζυγαριά: Η Δικαιοσύνη ζυγίζει την αλήθεια και αγωνίζεται για να λάμψει.
Μέσα στην κοινωνία δοκιμάζονται οι σχέσεις με το συνάνθρωπό μας
Ο δάσκαλος παρατηρεί τα σκεπτικά πρόσωπα: «Ξέρετε παιδιά», τους λέει, «το να ζει κάποιος με άλλους ανθρώπους δεν είναι καθόλου εύκολο. Yπάρχουν πράγματα που αναστατώνουν τις σχέσεις μας με τον διπλανό μας.
Η ανθρώπινη δικαιοσύνη είναι μια πολύ σημαντική αξία, αληθινή δικαιοσύνη, όμως, βρίσκουμε, μόνο, όταν ζούμε κοντά στο Xριστό.
Η ανθρώπινη δικαιοσύνη είναι μια πολύ σημαντική αξία, αληθινή δικαιοσύνη, όμως, βρίσκουμε, μόνο, όταν ζούμε κοντά στο Xριστό.
Συχνά αισθανόμαστε αδικημένοι, δίκαια ή άδικα, από τη συμπεριφορά κάποιων συνανθρώπων μας και αυτό μας απογοητεύει. Αλλά κι εμείς κάποια στιγμή μπορεί να φανούμε άδικοι!».

 

Η αδικία έχει πολλές μορφές
Kαι ο δάσκαλος συνέχισε: «Κάποιοι άνθρωποι όμως, αν και γνωρίζουν ότι αδικούν τον διπλανό τους, δεν νοιάζονται για το κακό που κάνουν, επειδή τοποθετούν το συμφέρον τους πάνω από όλα. Του στερούν το δικαίωμα της εργασίας, τον αφήνουν άστεγο, φτωχό ή απροστάτευτο και τον εκμεταλλεύονται, όπως κάποιους από τους φτωχούς μετανάστες που έρχονται στην πατρίδα μας. Πολλές φορές τον αδικούν, εγκαταλείποντάς τον στην αδυναμία του, ενώ μπορούν να τον βοηθήσουν. Έτσι δείχνουν ένα απάνθρωπο πρόσωπο!». Δραστηριότητα
 
 
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Ένας αγωνιστής για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Ένας αγωνιστής για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Λήμμα σε Wikipedia
Οι αγώνες για δικαιοσύνη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
«Οι άνθρωποι», συνέχισε ο δάσκαλος, «πολλές φορές στην ιστορία πήραν μέρος σε αγώνες για τη δικαιοσύνη. Ένας από αυτούς, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, σπουδαίος άνθρωπος και γενναίος αγωνιστής, πρόσφερε τον εαυτό του πριν από πολλά χρόνια στον αγώνα για την ισότητα και τη δικαιοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ίδιος ήταν μαύρος κι ένιωθε βαθιά μέσα του την αδικία και τις διακρίσεις εναντίον όσων είχαν άλλο χρώμα, όπως αυτός. Ο αγώνας του ήταν τόσο σκληρός, ώστε τελικά θυσιάστηκε για τις ιδέες του. Ωστόσο, το κήρυγμά του έμεινε ζωντανό, και τελικά έγινε πραγματικότητα! Αυτό που κράτησε το κήρυγμά του ζωντανό ήταν η φλόγα της αγάπης για τον συνάνθρωπο, όσο διαφορετικός και αν είναι. Έλεγε ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να κρίνεται από το χρώμα του αλλά από τον χαρακτήρα του και ονειρευόταν τη μέρα που μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα κρατούσαν από το χέρι μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια σαν αδέλφια τους».

 

Ο δίκαιος άνθρωπος μιμείται το Χριστό
Στο πρόσωπο του Χριστού συναντούμε την αληθινή δικαιοσύνη (έργο Mανουήλ Πανσέληνου, Πρωτάτο Aγ. Όρους, 1290).
Στο πρόσωπο του Χριστού συναντούμε την αληθινή δικαιοσύνη (έργο Mανουήλ Πανσέληνου, Πρωτάτο Aγ. Όρους, 1290).
«Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς εξηγεί ότι κανείς άνθρωπος δεν γεννιέται άδικος. Όσο όμως αδικεί τον αδελφό του, τόσο περισσότερο γίνεται ο ίδιος κακός, γιατί η αιτία της αδικίας είναι να θέλουμε να γίνεται πάντοτε το θέλημά μας. Γι’ αυτό και στο τέλος, αυτός που πραγματικά αδικείται είναι αυτός που αδικεί, αφού έτσι καταστρέφει τον εαυτό του! Ο Μέγας Βασίλειος μας συμβουλεύει να μιμούμαστε την Αληθινή Δικαιοσύνη, που είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος σταυρώθηκε άδικα για να σωθεί ο άνθρωπος από το κακό. Αυτό σημαίνει αυτοθυσία! Σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το δικό μας θέλημα και υπηρετούμε τον συνάνθρωπό μας, εφαρμόζοντας το θέλημα του Θεού! Έτσι η δικαιοσύνη συνδέεται και με την αγάπη. Όποιος πιστεύει σ’ αυτή τη δικαιοσύνη, μια δικαιοσύνη που δεν πηγάζει από νόμους αλλά από την καρδιά, μπορεί να αγωνιστεί, ώστε να την εφαρμόσει στις σχέσεις με τους γύρω του».

 

Ο αγώνας για τη δικαιοσύνη είναι καθήκον μας
Ο δάσκαλος κοιτάζει και πάλι τη Ζωή. Το βλέμμα της έχει ζωηρέψει! «Καταλαβαίνετε λοιπόν παιδιά», τονίζει, «ότι θα πρέπει να νιώσουμε τη δικαιοσύνη ως βασικό μας καθήκον. Θα πρέπει, δηλαδή, να αντιληφθούμε και το δικό μας ρόλο στην επικράτησή της στον κόσμο. Να είστε σίγουροι, ότι όσο περισσότερο αγωνιζόμαστε για το δίκιο του αδελφού μας, τόσο περισσότερο θα ζούμε την ενότητα μαζί του και την εξάλειψη της αδικίας».ΔραστηριότηταΔραστηριότητα Εκπαιδευτικό Παιχνίδι
Άσκηση Αυτοαξιολόγησης
Εργασίες  
1. Θέματα για συζήτηση.
Α. Κατά τη γνώμη σας, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο άνθρωπος καταφεύγει στην αδικία;
Β. Αναφέρουμε παραδείγματα, όπου αδικήσαμε ή αδικηθήκαμε. Πώς αισθανθήκαμε σε κάθε περίπτωση;
2. Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μεγάλη ευαισθησία στα ζητήματα της δικαιοσύνης. Γνωρίζετε ποιοι ήταν οι δικηγόροι εκείνη την εποχή; Τι ήταν ο εξοστρακισμός;

3. Συμπληρώνουμε την ακροστιχίδα της δικαιοσύνης.
Δ - - - - - - Ο Αριστείδης έμεινε στην ιστορία ως «Αριστείδης ο ….».
Ι - - Ο Μ. Λ. Κίνγκ αγωνίστηκε ώστε όλοι να έχουν…..δικαιώματα.
Κ - - - Yπάρχει και στη δικαιοσύνη και στην αδικία!
Α - - - - Το έχουμε όταν ….. δεν έχουμε δίκιο.
Ι - - - - Γι’ αυτές θυσιάστηκε ο Μ. Λ. Κίνγκ.
Ο - - - - - - - Σταυρώθηκε άδικα για να σωθεί ο άνθρωπος (με άρθρο).
Σ - - - - - Η δικαιοσύνη πρέπει να πηγάζει από την καρδιά και όχι μόνο από αυτούς (αντιστρ.).
Y - - - «Αυτός κοιμάται τον …. του δικαίου» (λαϊκή έκφραση).
Ν - - - - - - Ο αγώνας για τη δικαιοσύνη είναι …. μας (ουδετ. - αντίστρ.).
Η - - - - - - - - - - Ζυγίζει την αλήθεια και αγωνίζεται για να λάμψει (με άρθρο).

4. Για ποιους ανθρώπους μιλάει ο Απόστολος Ιάκωβος στο παράθεμα; Πώς τους χαρακτηρίζει; Yπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σήμερα;

Παράθεμα  
Nα! O μισθός των εργατών που θέρισαν τα χωράφια σας κι εσείς τους τον στερήσατε κραυγάζει. Και οι κραυγές των θεριστών έφτασαν ως τ’ αφτιά του παντοδύναμου Κυρίου. Ζήσατε πάνω στη γη με απολαύσεις και σπατάλες. Παχύνατε σαν τα ζώα, που τα πάνε για σφάξιμο. Καταδικάσατε και φονεύσατε τον αθώο, ενώ αυτός δεν σας πρόβαλε αντίσταση.
(Επιστολή Ιακώβου 5, 4-6)

 

Eικόνα
 
5.3 Πολλά παιδιά πεθαίνουν από πείνα κάθε μέρα Παρουσίαση
 
O Θεός προσέφερε τα αγαθά του σε όλους μας.
Όμως ο εγωισμός, το συμφέρον και η αδιαφορία
κάποιων ανθρώπων αναγκάζουν χιλιάδες άλλους
να πεθαίνουν από την πείνα.
Α. Αν και τα αγαθά της γης επαρκούν
για να θρέψουν όλους τους
κατοίκους της, πολλές χώρες
της Αφρικής και της Ασίας
υποφέρουν από πείνα.
Β. Οι προσπάθειες των Διεθνών Οργανισμών δεν έχουν καταφέρει
να αντιμετωπίσουν το
φαινόμενο της πείνας.
Γ. Για να περιοριστούν τα δραματικά αποτελέσματα της πείνας,
χρειάζεται ενδιαφέρον, συνεχής
αγώνας και προσφορά από όλους μας.

 

Eικόνα
Το φαγητό είναι βασική μας ανάγκη –
Το εκτιμούμε, γιατί κάποιοι άλλοι το στερούνται
Ο Μανόλης, ένας από τους μικρούς μαθητές της Δευτέρας τάξης, σήμερα συμπεριφερόταν περίεργα στο διάλειμμα. Πλησίασε, δειλά, το καλάθι των αχρήστων με τα χέρια πίσω από την πλάτη του. Σήκωσε το σκέπασμα, πέταξε κάτι μέσα και απομακρύνθηκε. Η Αθηνά με τη Δώρα, δύο μαθήτριες της Πέμπτης, παρακολούθησαν τη σκηνή. Χωρίς να χάσουν χρόνο, τον ρώτησαν με περιέργεια τι πέταξε στο καλάθι. Ο Μανόλης, κατακόκκινος από ντροπή, ομολόγησε την πράξη του. Είχε πετάξει το φαγητό που του έδωσε η μητέρα του, γιατί δεν πεινούσε. Τα δυο κορίτσια στενοχωρήθηκαν. «Θα
Κάθε χρόνο πεθαίνουν 6 εκατομμύρια παιδιά από την πείνα.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν 6 εκατομμύρια παιδιά από την πείνα.
μπορούσες να το κρατήσεις για αργότερα ή να το πάρεις στο σπίτι, ώστε να το φας κάποια άλλη στιγμή που θα πεινούσες κι όχι να το πετάξεις», του είπαν. Αργότερα, συζήτησαν το περιστατικό και με τη δασκάλα τους.

 

Κάθε μέρα έχουμε εκατοντάδες νεκρούς από την πείνα
«Ζούμε σε μια χώρα, όπου όλα βρίσκονται σε αφθονία», είπε η δασκάλα. «Εξάλλου, ο Θεός πρόσφερε τα αγαθά της φύσης στον άνθρωπο, ώστε να τρέφεται καλά και να ζει αρμονικά με τους άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον του. Το νερό, το κρέας, τα ψάρια, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα είναι όλα απαραίτητα είδη διατροφής και βοηθούν στη σωστή σωματική μας ανάπτυξη». «E, τότε, κυρία, δεν θα έπρεπε να υπάρχει η πείνα με τόσα αγαθά», είπε ο Βασίλης. «Κι όμως Βασίλη», του απάντησε η δασκάλα, «στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, χιλιάδες άνθρωποι υποσιτίζονται, αρρωσταίνουν, πεθαίνουν αβιταμίνωση και τελικά πεθαίνουν. Κάθε χρόνο, εξαιτίας της κακής διατροφής, χάνουν τη ζωή τους 6 εκατομμύρια παιδιά»!
Δραστηριότητα Λήμμα σε Wikipedia

 

H Unisef είναι η οργάνωση των Hνωμένων Eθνών που προστατεύει και βοηθά τα παιδιά των φτωχών χωρών του κόσμου.
H Unisef είναι η οργάνωση των Hνωμένων Eθνών που προστατεύει και βοηθά τα παιδιά των φτωχών χωρών του κόσμου.
Ποιος φταίει γι' αυτή την κατάσταση;
«Κυρία», είπε η Πηνελόπη, «γιατί οι άνθρωποι δεν βοηθούν τις χώρες αυτές, ώστε να σταματήσει η πείνα;». «Αιτία γι’ αυτό», απάντησε η δασκάλα, «είναι τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα, οι κοινωνικές αναταραχές και η αδιαφορία. Την κατάσταση χειροτερεύουν οι μεγάλες πλημμύρες και οι ξηρασίες που συμβαίνουν σε αυτές τις περιοχές. Έτσι, οι αποστολές βοήθειας δεν μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα τρόφιμα στους κατοίκους των χωρών που υποφέρουν. Όλα αυτά τα δεινά γεννήθηκαν από την απομάκρυνσή μας από το θέλημα του Θεού, με συνέπεια την έλλειψη αγάπης στο συνάνθρωπό μας. Είναι ένας πόλεμος δίχως όπλα, αλλά με χιλιάδες αθώους νεκρούς».

 

Οι προσπάθειες των Διεθνών Οργανισμών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα –
Εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι;
«Μέχρι τώρα», συμπλήρωσε η δασκάλα, «οι προσπάθειες της UNISEF και των άλλων οργανισμών για την εξάλειψη της πείνας δεν έφεραν τα αποτελέσματα που θα έπρεπε. Η Εκκλησία μάς έχει προτείνει λύσεις, διδάσκοντας την κοινοκτημοσύνη και την ελεημοσύνη με βάση τα λόγια του Κυρίου, «μακάριοι όσοι δίνουν ελεημοσύνη, γιατί και αυτοί θα ελεηθούν από τον Θεό», με την παραβολή του καλού Σαμαρείτη, αλλά και με παραδείγματα μέσα από τη ζωή των αγίων της (Μέγας Βασίλειος). Kαι σήμερα όμως, η Εκκλησία της Ελλάδας έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες (όπως η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Νοτιοανατολική Ασία μετά τον μεγάλο σεισμό των Χριστουγέννων του 2004), για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου με τα φιλόπτωχα ταμεία, τα ορφανοτροφεία, τα πτωχοκομεία τα γηροκομεία της, τους εράνους και την εξωτερική ιεραποστολή. Έτσι, εφαρμόζει τα λόγια του Χριστού "να αγαπήσεις το διπλανό σου όπως αγαπάς τον εαυτό σου", δείχνοντας τον τρόπο και το δρόμο για την εξάλειψη του φαινομένου της πείνας.
Εάν κι εμείς θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε, πρέπει πρώτα να κάνουμε πράξη αυτή τη διδασκαλία. Έπειτα, να πιέσουμε με κάθε τρόπο, ώστε οι κυβερνήσεις να
Aποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Eκκλησία της Eλλάδος.
Aποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Eκκλησία της Eλλάδος.
αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των πεινασμένων, πριν είναι αργά. Αν και αρκετοί λαοί ήδη έχουν κινητοποιηθεί, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν από τις πλούσιες χώρες, ώστε οι πεινασμένοι αδελφοί μας να σωθούν από την τραγική αυτή κατάσταση. Γι’ αυτό, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αντιδράσει σύντομα, αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο». Εκπαιδευτικό ΠαιχνίδιΔραστηριότηταΔραστηριότητα

 
  Άσκηση Αυτοαξιολόγησης
Εργασίες  
1. Συμπληρώνουμε τις λέξεις που λείπουν από το μάθημα.
Χιλιάδες άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία ……………….. . Ο Θεός, πρόσφερε τα ……………... της ………… στον άνθρωπο, ώστε να …………………. και να ζει. Διάφορα οικονομικά ……………., στρατιωτικές …………………. και η …………………, δεν αφήνουν τις ……………….. ……………….. να προσφέρουν τα …………………. …………………. στους κατοίκους των χωρών που υποφέρουν. Εάν θέλουμε πραγματικά να …………… κι εμείς, πρέπει πρώτα να ………….. …………. τη ……………… της Εκκλησίας μας και να ………………….. με κάθε τρόπο ώστε οι κυβερνήσεις μας να ……………………………… τις ανάγκες των πεινασμένων. Η παγκόσμια ……………………… πρέπει να αντιδράσει σύντομα, αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι μια ……………… ……………….……… ………………………… χωρίς προηγούμενο».

2. «Η πείνα και ο υποσιτισμός είναι σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας». Σχολιάστε την πρόταση.

3. Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να βοηθήσετε, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της πείνας (συμβουλευόμαστε και την ενότητα 3.4);

Παράθεμα  
Oι τραγωδίες του πολέμου, της πείνας και της φτώχειας, συνεχίζουν να κυριαρχούν ενώ η πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, συναντούν δυσκολίες. Oι ευθύνες της Διεθνούς κοινότητας για τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά του προβληματισμού για την ανθρωπιστική βοήθεια στις μέρες μας.
(Δημοσίευμα της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα» με αφορμή τη Διεθνή
Ημέρα για τους «Πληθυσμούς σε κίνδυνο» το 1996)

Eικόνα
Eικόνα
Xιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από πείνα στον Nίγηρα, τη δεύτερη φτωχότερη χώρα στον κόσμο
... η ελπίδα όμως εξακολουθεί να ζει στις καρδιές τους!
5.4 Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη Παρουσίαση
O Χριστός αποτελεί το πρότυπο της
αληθινής ειρήνης.
Α. Αν και γύρω μας γίνονται πόλεμοι, οι άνθρωποι επιθυμούν την ειρήνη.
Β. Οι λαοί διαδηλώνουν, ελπίζοντας να έλθει η ειρήνη πάνω στη γη.
Γ. Ο Χριστός δίδαξε την ειρήνη που ξεκινά μέσα από την καρδιά μας.

 

Για το Χριστό το σύμβολο της αγνότητας και της πίστης είναι το περιστέρι(Ματθαίου 10, 16 – Σχέδιο Xρ. Kαρά).
Για το Χριστό το σύμβολο της αγνότητας και της πίστης είναι το περιστέρι(Ματθαίου 10, 16 – Σχέδιο Xρ. Kαρά).
Αν και όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της ειρήνης, καθημερινά γίνονται πόλεμοι
«Αγαπημένο μου ημερολόγιο, πολλές φορές αισθάνομαι ότι οι μεγάλοι είναι πολύ περίεργοι. Να! Χθες είχαμε στο σχολείο μια γιορτή για την ειρήνη. Τραγουδήσαμε όμορφα τραγούδια και παίξαμε σκετς. Η δασκάλα μάς εξήγησε τι όμορφο πράγμα που είναι η ειρήνη και πώς πρέπει ν’ αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν. Το βράδυ, όμως, είδα τον μπαμπά να παρακολουθεί τις ειδήσεις θυμωμένος. Όταν τον ρώτησα γιατί ήταν έτσι, μου απάντησε ότι κάποια κράτη ξεκινούν πολέμους και καταστρέφουν ανθρώπους και περιουσίες, νομίζοντας πως έτσι θα έλθει η ειρήνη στον κόσμο. Σήμερα, λοιπόν, ρώτησα τη δασκάλα μου γιατί συμβαίνει αυτό».

Οι λαοί του κόσμου διαδηλώνουν για την ειρήνη
Όσο κι αν προσπαθούν, οι σκιές του πολέμου δεν μπορούν να νικήσουν το φως της ειρήνης.
Όσο κι αν προσπαθούν, οι σκιές του πολέμου δεν μπορούν να νικήσουν το φως της ειρήνης.
Η δασκάλα μου απάντησε: «Δυστυχώς Λυδία μου, αν και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη της ειρήνης και την επιθυμούν, τα συμφέροντα των ανθρώπων είναι τέτοια που εμποδίζουν την πραγματοποίησή της». «Ξέρετε παιδιά», συνέχισε, «νομίζω ότι οι άνθρωποι αναζητούμε με λάθος τρόπο την ειρήνη. Οι πορείες και οι διαδηλώσεις είναι χρήσιμες, γιατί δείχνουν στις κυβερνήσεις των κρατών πόσο αντίθετοι είναι οι λαοί τους στην πραγματικότητα της βίας και του κακού. Έτσι δίνουν το μήνυμα ότι αγωνίζονται για την ειρήνη. Ακόμη και οι γιορτές, όπως η χθεσινή, φανερώνουν τη λαχτάρα του κόσμου γι’ αυτήν. Φαίνεται, όμως, ότι από την προσπάθεια αυτή κάτι λείπει. Κάτι που εμποδίζει να έλθει η αληθινή ειρήνη».

Χωρίς αγάπη και δικαιοσύνη δεν υπάρχει αληθινή ειρήνη
Τότε ο Κωνσταντίνος ρώτησε, αν υπάρχει ελπίδα να ζήσουν ειρηνικά οι άνθρωποι στη γη. Η δασκάλα απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από εμάς τους ίδιους! «Η ειρήνη»,
 
 
Όταν η ειρήνη ξεκινά μέσα από την καρδιά μας, τότε είναι σίγουρα η ειρήνη του Χριστού!
Όταν η ειρήνη ξεκινά μέσα από την καρδιά μας, τότε είναι σίγουρα η ειρήνη του Χριστού!
είπε, «δεν έρχεται ξαφνικά! Χρειάζεται αγώνες. Αρχή των αγώνων αυτών είναι να καταλάβουμε ότι, χωρίς την αγάπη και τη δικαιοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει και αληθινή ειρήνη, όπως και ότι, όταν λείπει η αληθινή ειρήνη, βρίσκει χώρο η αδικία! Μόνο όταν νιώσουμε ότι δεν πρέπει να αδικούμε το συνάνθρωπό μας αισθανόμαστε ειρηνικά απέναντί του. Και όταν νιώσουμε έτσι, δεν μπορούμε πια να τον αδικήσουμε».

Ο Χριστός είναι το πρότυπο της ειρήνης
«Αληθινή ειρήνη είναι αυτή που δίδαξε ο Χριστός», συνέχισε η δασκάλα. «Όταν γεννήθηκε, οι άγγελοι προανήγγειλαν το χαρμόσυνο γεγονός, ότι ήλθε η ειρήνη επάνω στη γη. Ο ίδιος, προετοιμάζοντας τους μαθητές του, τους υποσχέθηκε ότι θα τους χαρίσει τη δική του ειρήνη και όχι εκείνη που νόμιζε ο κόσμος. Αλλά ποια είναι αυτή η ειρήνη; Αυτή που αποκτά ο άνθρωπος όταν αγαπά, όταν δεν έχει μέσα του κακία και δεν κάνει πράγματα που μολύνουν τη σχέση του με το Θεό και τον συνάνθρωπό του. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι ο Χριστός αποτελεί το πρότυπο της ειρήνης για μας τους χριστιανούς. Ο Απόστολος Παύλος ονομάζει το Χριστό, Κύριο της ειρήνης και εύχεται να μας τη μοιράζει με κάθε τρόπο! Είναι η ειρήνη που δεν εξαρτάται από νόμους και συμφωνίες, αλλά ξεκινά από τις καρδιές των ανθρώπων και απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο».

Οι ειρηνοποιοί είναι παιδιά του Θεού
«Για να καταλάβετε παιδιά πόσο σημαντική είναι η αληθινή ειρήνη, πρέπει να σας πω ότι ο Χριστός σε μια ομιλία του είχε διαβεβαιώσει, ότι οι ειρηνοποιοί θα αναγνωριστούν ως παιδιά του Θεού». Η Ευγενία ρώτησε ποιοι είναι οι ειρηνοποιοί και η δασκάλα μάς εξήγησε ότι έτσι ονομάζονται όσοι ακολουθούν τα λόγια του Χριστού, εφαρμόζουν την ειρήνη στη ζωή τους και αγωνίζονται για να έλθει και στις καρδιές των άλλων ανθρώπων.

Η καλύτερη πορεία ειρήνης ξεκινά από την καρδιά μας
Oι πορείες και οι διαδηλώσεις είναι χρήσιμες αλλά δεν οδηγούν από μόνες τους στην ειρήνη.
Oι πορείες και οι διαδηλώσεις είναι χρήσιμες αλλά δεν οδηγούν από μόνες τους στην ειρήνη.
«Καταλαβαίνετε λοιπόν», συμπλήρωσε η κυρία, «ότι δεν αρκεί να ζητούμε την ειρήνη αλλά πρέπει ν’ αγωνιζόμαστε γι’ αυτή. Ο δυσκολότερος αγώνας είναι να ξεκινήσουμε αυτή την πορεία από την καρδιά μας, απομακρύνοντας τον εαυτό μας από τις κακές πράξεις. Μόνο όταν η ψυχή μας είναι καθαρή, αποκτούμε την ειρήνη του Χριστού. Έτσι γινόμαστε κι εμείς αφορμή, ώστε όλοι όσοι είναι κοντά μας, να γίνουν καλύτεροι επηρεάζοντας ο ένας τον άλλο». «Αγαπημένο μου ημερολόγιο, κλείνοντας για σήμερα τις σκέψεις μου, πιστεύω ότι μια καλή αρχή θα ήταν να συμφιλιωθώ με την αδελφή μου και να προσπαθήσω, όσο μπορώ, να κάνω πράξη όσα μας έμαθε η δασκάλα μας».ΔραστηριότηταΔραστηριότητα Εκπαιδευτικό Παιχνίδι
Άσκηση Αυτοαξιολόγησης
Εργασίες  
1. Θέμα για συζήτηση.
Ένας μεγάλος στρατηγός είπε ότι η ειρήνη επιτυγχάνεται μόνο με τον πόλεμο. Συζητήστε την άποψή του. Έχουμε σήμερα τέτοια παραδείγματα;

2.Eπιλέγουμε το Σωστό (Σ) ή το Λάθος(Λ).
Η γιορτή του σχολείου ήταν αφιερωμένη στη δικαιοσύνη. Σ Λ
Κάποιοι επιδιώκουν τον πόλεμο, νομίζοντας πως έτσι θα έλθει η ειρήνη στη γη. Σ Λ
Πιο δύσκολο είναι να πετύχεις την ειρήνη, παρά να την επιδιώκεις. Σ Λ
Οι διαδηλώσεις και οι γιορτές για την ειρήνη δεν χρησιμεύουν σε τίποτα. Σ Λ
Χωρίς αληθινή αγάπη και δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή ειρήνη. Σ Λ
Η ειρήνη έρχεται ξαφνικά χωρίς αγώνες και προσπάθεια. Σ Λ
Την ειρήνη που δίδαξε ο Χριστός την πετυχαίνουν λίγοι. Σ Λ
Ο Χριστός αποτελεί το πρότυπο της ειρήνης για τους χριστιανούς. Σ Λ
Δεν είναι απαραίτητος ο αγώνας για την ειρήνη, εφόσον συζητούμε γι’ αυτήν. Σ Λ
Το ευκολότερο πράγμα είναι να αποκτήσουμε ειρήνη στην καρδιά μας. Σ Λ
Η Λυδία σκέφτηκε ότι καλό θα ήταν να συμφιλιωθεί με τη δασκάλα της. Σ Λ

3.Από το τελευταίο παράθεμα βρίσκουμε τι ονομάζει ο Γρηγόριος Νύσσης αρρώστιες και τι φάρμακο. Γιατί; Βρίσκετε να υπάρχουν κοινά σημεία στα κείμενα του προφήτη Μιχαία (πρώτο παράθεμα) και του Αγίου Γρηγορίου;

Παραθέματα  
  • Και τότε ο Κύριος θα δικάσει μεταξύ πολλών λαών και θα ελέγξει τα ισχυρά έθνη όλης της γης... Από τα σπαθιά τους θα φτιάξουν άροτρα και από τις λόγχες τους δρεπάνια. Και κανένα έθνος δεν θα υψώσει πλέον το σπαθί του εναντίον άλλου έθνους και δεν θα εξασκούνται πια στον πόλεμο.
    (Μιχαίας 4, 3)
  • Μακάριοι είναι όσοι επιδιώκουν την ειρήνη, γιατί αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού
    (Ματθ. 5, 9)
  • O καρπός της δικαιοσύνης σπέρνεται ειρηνικά από όσους επιζητούν την ειρήνη.
    (Επιστ. Ιακώβου, 3, 18)
  • Μίσος, οργή, θυμός, φθόνος…υποκρισία, πόλεμος. Βλέπεις πόσες και τι είδους αρρώστιες γιατρεύει το φάρμακο της ειρήνης; Διότι, όπως όταν έρχεται η υγεία εξαφανίζεται η αρρώστια και όταν φανεί το φως δεν υπάρχει σκοτάδι, έτσι και όταν φανεί η ειρήνη παύουν να υπάρχουν όλα αυτά τα κακά.
    (Γρηγορίου Νύσσης, Εις τους Μακαρισμούς, Λόγος Ζ’)