Kεφάλαιο 7. O τόπος μας: Mέρη με ιστορία
Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία
κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά... Κωστούλα Μητροπούλου Γνωρίζουμε για την ιστορία του τόπου μας; Για την ιστορία του σχολείου μας, για την ιστορία των κτιρίων του, των δρόμων του..; |
|
Στα τρία τελευταία κεφάλαια αναζητήσαμε πληροφορίες, εικόνες, ιστορίες, κ.ά. Καταγράφουμε τις πηγές που χρησιμοποιήσαμε στη μελέτη μας.
Επιλέγουμε έναν από τους παρακάτω τρόπους για να παρουσιάσουμε κάτι που μας άρεσε από τα θέματα που μελετήσαμε στα τελευταία τρία κεφάλαια:
Γράφουμε ένα άρθρο για το θέμα μας για να δημοσιευτεί σε μια τοπική εφημερίδα. Ετοιμάζουμε μια μικρή ραδιοφωνική εκπομπή. Δημιουργούμε μια αφίσα.
Για να μελετήσουμε τον τόπο μας συγκεντρώνουμε πληροφορίες για πολλά θέματα. Ψάχνουμε σε πηγές, δηλαδή σε χάρτες, σε βιβλία, στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες, σε φωτογραφίες, ρωτούμε τους μεγαλύτερους κ.ά.
Βρίσκουμε στο χάρτη τη θέση του τόπου μας στην Ελλάδα και μελετούμε τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του (βουνά που είναι γύρω, λόφοι, πεδιάδες, λίμνες, ποτάμια, νησιά, κόλποι κ.ά.). Μελετούμε τη βλάστηση, τα ζώα και τα προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας. Στο νομό μας, εκτός από τον τόπο όπου κατοικούμε, υπάρχουν και άλλες πόλεις και χωριά, που καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Για να γνωρίσουμε καλύτερα το νομό μας, ερευνούμε τα επαγγέλματα των ανθρώπων, τις ασχολίες τους και τον τρόπο ζωής τους. Ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τη ζωή των παιδιών, τα παιχνίδια, την ψυχαγωγία, τη μόρφωσή τους. Εξετάζουμε πόσο εύκολα πηγαίνουμε από την πόλη ή το χωριό μας στα άλλα μέρη της Ελλάδας, δηλαδή τις συγκοινωνίες του τόπου μας. Ο τόπος μας έχει τη δική του ιστορία. Οι πλατείες, οι δρόμοι, τα μνημεία, όλα κάτι έχουν να μας «πουν». Στο νομό μας έχουν συμβεί διάφορα ιστορικά γεγονότα που αξίζει να γνωρίζουμε. Συγκεντρώνοντας πληροφορίες τον γνωρίζουμε καλύτερα και διαπιστώνουμε ότι τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του συνδέονται με την ιστορία του και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. |