τα ιερά: οι ναοί τους οποίους τιµούσαν ιδιαίτερα οι άνθρωποι. ............................ οι άποικοι: αυτοί που έπαιρναν µέρος στην αποστολή για δηµιουργία αποικίας, οι κάτοικοι της αποικίας. ............................
παράθεμα 1
O ελληνισµός της Μ. Ασίας
Oι Ίωνες έχουν χτίσει τις πόλεις τους στον πιο ωραίο τόπο, από άποψη ατµόσφαιρας και κλίµατος, σε σύγκριση µ' όλους τους γνωστούς λαούς. Τα µέρη που βρίσκονται βορειότερα υποφέρουν από το κρύο και την υγρασία, ενώ τα µέρη που βρίσκονται νοτιότερα υποφέρουν από καύσωνα και ξηρασία. Από τις δώδεκα ιωνικές πόλεις οι δύο είναι χτισµένες στα νησιά Σάµο και Χίο και οι υπόλοιπες στη Μ. Ασία. Στην περιοχή της Μυκάλης ιδρύθηκε το Πανιώνιο, που ήταν κοινό αφιέρωµα των Ιώνων στον Ελικώνιο Ποσειδώνα. Εκεί συγκεντρώνονταν οι Ίωνες και γιόρταζαν τα Πανιώνια. Oι Αιολείς έχτισαν δώδεκα πόλεις στη στεριά της Ασίας. Αυτοί έτυχε να εγκατασταθούν σε περιοχή πιο εύφορη από τους Ίωνες, αλλά το κλίµα εκεί δεν είναι τόσο γλυκό.
Ηρόδοτος, Ιστορία, Α, 142, 148, 149 (διασκευή) 2. Η εγκατάσταση στους ξένους τόπους δεν ήταν πάντα ειρηνική. Πολλές φορές οι άποικοι είχαν να αντιµετωπίσουν και ντόπιους λαούς. Εικόνα από αγγείο που δείχνει την προσπάθεια των αποίκων να κατέβουν από το πλοίο (Ελευσίνα, Αρχαιολογικό Μουσείο).
παράθεμα 2
Το αµάρτηµα του Ηγησικλή
Oι ∆ωριείς ίδρυσαν έξι πόλεις και οργάνωσαν το λατρευτικό τους κέντρο στο Τριόπιο, που το αφιέρωσαν στον Απόλλωνα. Εκεί κάθε χρόνο τελούσαν αθλητικούς αγώνες προς τιµήν του θεού και είχαν ορίσει ως βραβείο για τους νικητές χάλκινους τρίποδες, που έπρεπε να τους αφήνουν στο ναό και να µην τους παίρνουν µαζί τους. Ένας πολίτης της Αλικαρνασσού, που τον έλεγαν Ηγησικλή, µετά τη νίκη του στους αγώνες ξέχασε επίτηδες το έθιµο. Πήρε µαζί του τον τρίποδα και τον κάρφωσε σ' ένα πάσσαλο στο σπίτι του. Αυτό θεωρήθηκε ασέβεια προς τον Απόλλωνα και στάθηκε η αιτία να διώξουν οι άλλες πέντε δωρικές πόλεις από την ένωσή τους την έκτη πόλη, την Αλικαρνασσό. Έτσι την τιµώρησαν για ό,τι έκανε ένας πολίτης της.
|