Η γωνιά της γραμματικής Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, αυτό το παράρτημα βρίσκεται εδώ για να μπορείς να ψάχνεις πληροφορίες για τη γραμματική που υπάρχει στο βιβλίο σου. Oι αριθμοί που υπάρχουν μπροστά από κάθε γραμματικό φαινόμενο αντιστοιχούν σε κεφάλαια και μαθήματα (units and lessons) Π.χ. το 1.1 παρουσιάζει γραμματική που υπάρχει στο κεφάλαιο 1 (unit 1) στο μάθημα 1 (lesson 1), το 6.2 παρουσιάζει γραμματική που υπάρχει στo κεφάλαιο 6 (unit 6) στο μάθημα 2 (lesson 2).
1.1. Η φράση There is - There are
Η φράση there is-there are χρησιμοποιείται για να μιλήσουμε για το τι υπάρχει κάπου. Το there is είναι ενικός αριθμός και το there are είναι πληθυντικός αριθμός. e.g. There is a board in my classroom. There are twelve desks in my classroom. Is there a poster on your classroom wall? Are there maps on your classroom walls? There isn't a football field in my school. There aren't pictures on my classroom walls.
1.2. Το ρήμα have got Το ρήμα have got σημαίνει έχω και χρησιμοποιείται όταν μιλάμε για πράγματα που μας ανήκουν. Με αυτό περιγράφουμε κάποιον, μιλάμε για τα χαρακτηριστικά του. Δες τον πίνακα για το πώς κλίνεται:
2.1., 2.2. Η φράση I like-I don't like H φράση I like-I don't like χρησιμοποιείται για να μιλήσουμε για τα πράγματα που μας αρέσουν ή δε μας αρέσουν. Δες τον παρακάτω πίνακα για το πώς κλίνεται. Προσοχή στο πώς αλλάζει στο τρίτο πρόσωπο ενικού (he, she, it): |
3.1 Πώς ρωτάμε από πού είναι κάποιος Where are you from? I'm from (Greece). I'm (Greek).
Where is Roberto from? He is from (Italy). He is (Italian).
4.1 Πώς λέμε την ώρα .00 (ακριβώς )= o'clock .15 (και τέταρτο) = (a) quarter past .30 (και μισή) = half past .45 (παρά τέταρτο) = (a) quarter to
4.2 Χρονικές προθέσεις In the winter, In September, On Mondays, On the 24th of June Με τις εποχές και τους μήνες χρησιμοποιούμε το in και με τις μέρες και τις ημερομηνίες χρησιμοποιούμε το on.
5.1a O χρόνος Present Simple O Present Simple είναι ο χρόνος που εκφράζει κάτι μόνιμο, μια αλήθεια ή μια συνήθεια. Η συνήθεια αυτή μπορεί να είναι προσωπική ή να είναι εθνική, να είναι δηλαδή ένα έθιμο. Όταν εκφράζει μια συνήθεια ή ένα έθιμο, πολλές φορές "πάει παρέα" με λέξεις ή φράσεις που μας πληροφορούν για το πόσο συχνά γίνεται αυτή η συνήθεια ή αυτό το έθιμο. Τέτοιες λέξεις ή φράσεις είναι τα επιρρήματα συχνότητας-adverbs of frequency (δες στο 5.1c) ή/και οι φράσεις με τη λέξη every (e.g. every day, every week, every Monday). O Present Simple αλλάζει μορφή στο 3ο ενικό πρόσωπο (he, she, it). Μπαίνει στο τέλος της λέξης ένα –s. Κάποιες φορές γίνονται ορθογραφικές αλλαγές, όταν προστίθεται αυτό το –s (δες στο 5.1b). Δες στον πίνακα δύο παραδείγματα για το πώς κλίνεται: |
5.1b Oρθογραφικοί κανόνες για το -s του 3ου ενικού Σε ορισμένες περιπτώσεις η ορθογραφία της λέξης αλλάζει, όταν προσθέτουμε το –s του 3ου ενικού στον Present Simple. Συγκεκριμένα:
5.1c Επιρρήματα συχνότητας (Adverbs of frequency) Πολλές φορές, όταν ο present simple εκφράζει κάποια συνήθεια ή έθιμό μας, συνοδεύεται από λέξεις που μας πληροφορούν για το πόσο συχνά γίνεται αυτή η συνήθεια ή αυτό το έθιμο. Είναι οι λέξεις που απαντάνε στην ερώτηση How often..........? (πόσο συχνά..........;). Oι λέξεις αυτές λέγονται επιρρήματα συχνότητας (adverbs of frequency) και τα πιο βασικά από αυτά είναι τα παρακάτω: always (πάντα), usually (συνήθως), often (συχνά), sometimes (μερικές φορές), never (ποτέ) 6.2 Ερωτήσεις στον Present Simple Όταν φτιάχνουμε ερωτήσεις στον present simple, χρησιμοποιούμε τις λέξεις do και does. Το does χρησιμοποιείται για το τρίτο ενικό πρόσωπο (he, she, it) και το do για όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα (I, you, we, you, they). Βάζουμε τις λέξεις αυτές μπροστά από το πρόσωπο για το οποίο ρωτάμε και μετά από το πρόσωπο βάζουμε το ρήμα απλό (χωρίς δηλαδή καμιά κατάληξη)
7.1a O χρόνος Present Continuous O Present Continuous είναι ο χρόνος που εκφράζει κάτι που κάνουμε τώρα, τη στιγμή που μιλάμε. Φτιάχνεται με τις λέξεις am, are, is ( το ρήμα to be) και το ρήμα στο οποίο προσθέτουμε την κατάληξη –ing. Δες στον πίνακα ένα παράδειγμα για το πώς κλίνεται: |
7.1b Η ορθογραφία των ρημάτων όταν προσθέτουμε την κατάληξη –ing Όταν προσθέτουμε την κατάληξη –ing, σε κάποια ρήματα αλλάζει η ορθογραφία. Αυτές είναι οι περιπτώσεις όπου υπάρχουν ορθογραφικές αλλαγές:
7.2 Η σχέση ανάμεσα στους Present Simple-Present Continuous O Present Simple εκφράζει μια μόνιμη κατάσταση, κάτι που ισχύει για πάντα, ενώ ο Present Continuous εκφράζει κάτι προσωρινό, κάτι που δεν ισχύει για πάντα. e.g. Every Monday Andrew makes the beds, but this Monday Amy is making the beds.
8.1a Η προστακτική (The Imperative)
Η προστακτική (Imperative) χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να δώσουμε μια εντολή, να εκφράσουμε έναν κανόνα, έναν κανονισμό ή όταν δίνουμε οδηγίες. Όταν ζητάμε από κάποιον να κάνει κάτι, βάζουμε το ρήμα πρώτη λέξη στην πρόταση (e.g. Keep, Sit, Open, Jump). Όταν ζητάμε από κάποιον να μην κάνει κάτι, βάζουμε μπροστά τη λέξη Don't και μετά το ρήμα (e.g. Don't play, Don't eat, Don't run). |
8.1b Η φράση You can/You can't για να δώσουμε άδεια
Μπορούμε να μιλήσουμε για κανόνες, κανονισμούς και γενικά για ό,τι μας επιτρέπεται ή δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε χρησιμοποιώντας το ρήμα Can/Can't. Το Can εκφράζει πράγματα που μας επιτρέπεται να κάνουμε και το Can't εκφράζει πράγματα που δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε.
8.2a Η φράση You must/You mustn't για να εκφράσει υποχρέωση
Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που πρέπει να κάνουμε, χρησιμοποιούμε το ρήμα must.
Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι που μας απαγορεύεται να κάνουμε, χρησιμοποιούμε το ρήμα mustn't
9.1 Μετρήσιμα και μη μετρήσιμα ουσιαστικά (Countable and Uncountable nouns) Τα ουσιαστικά που συναντάμε σε αυτό το κεφάλαιο (τρόφιμα) χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: τα μετρήσιμα/αριθμήσιμα (Countable) και τα μη μετρήσιμα/μη αριθμήσιμα (Uncountable) ουσιαστικά. Τα μετρήσιμα ουσιαστικά έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
|
Τα μη μετρήσιμα ουσιαστικά έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
|